RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist dat zoon die oude vader mishandelde, wordt opgenomen in gesloten kliniek

HEI- EN BOEICOP - "Hij had wel dood kunnen zijn, dan hadden we hier op een heel andere manier gezeten." Dat zei een enigszins geprikkelde rechter vanmorgen tegen een man uit Hei en Boeicop, die zijn 77-jarige vader heeft mishandeld. De verdachte, die zwaar had gedronken, wist zich niet meer te herinneren hoe hard hij zijn vader had gestompt en geslagen. Maar hij dacht zelf dat het wel meeviel.

De 38-jarige zoon is sinds 2010 al vijf keer eerder veroordeeld voor huiselijk geweld tegen zijn ouders. Hij is alcoholist en was in het verleden ook verslaafd aan cocaine. De man gebruikt medicijnen voor zijn ADHD en Borderline-stoornis en mag eigenlijk geen druppel meer drinken. Als hij dat toch doet, gaat het mis; zoals op dinsdagavond 21 april.

Ik schaam mij heel erg dat dit zo uit de hand is gelopen. Had mijzelf niet meer onder controle."
Verdachte over mishandeling vader

Stiekem gedronken
Volgens de verdachte zat hij die avond gezellig met zijn vader op de bank tv te kijken, maar had hij tegen de afspraak in stiekem wat gedronken. Ze kregen woorden over allerlei persoonlijke zaken en dat werd erger toen de aangeschoten zoon hard met een deur sloeg. Hij had toen naar eigen zeggen de hele fles al achterover geslagen. Volgens de vader drukte zijn zoon hem met kracht tegen de bank en sloeg en stompte hij hem in zijn gezicht en tegen het hoofd. Daarbij zou hij onder meer hebben geroepen dat hij zijn vader kapot zou maken en hoopte dat hij corona kreeg.

De vader wist uiteindelijk te vluchten naar het huis van de buurman, die de politie belde. Hij had een bloedende wond aan zijn oor, kneuzingen aan zijn slaap en striemen op zijn armen. Tegen de politie zei de vader dat hij regelmatig door zijn zoon werd mishandeld. Volgens de agenten, die op de slaapkamer van de zoon een groot broodmes en twee vleesmessen vonden, was er sprake van een dreigende situatie in huis. De zoon zat twee maanden in hechtenis en woont nu elders bij familie, maar ook daar zouden spanningen kunnen ontstaan.

Dingen verzonnen
De verdachte vindt zelf dat er geen sprake was van de poging tot zware mishandeling waar het OM hem van verdenkt. "Ik heb mijn handen bekeken toen ik in de gevangenis zat. Zat geen schrammetje op, dus het viel mee hoe hard ik had geslagen", zei hij. Zijn vader zou dingen hebben verzonnen, "omdat hij bang was dat ik anders niet geholpen zou worden." Volgens de vader had zijn zoon ook een kussen op zijn gezicht gedrukt, maar later zei hij dat het niet de bedoeling van zijn zoon zou zijn geweest om hem te laten stikken.

Straks gaat het echt fout en dan zitten we hier met nog veel meer journalisten in de zaal"
Rechter tegen verdachte

Het Openbaar Ministerie eist een half jaar gevangenisstraf tegen de verdachte, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De officier van justitie eist ook dat hij een jaar lang gedwongen wordt opgenomen in een gesloten kliniek. Volgens deskundigen is dat de enige manier om hem de noodzakelijke intensieve behandeling te geven voor zijn verslaving en psychische stoornissen.

Verdachte wil niet opgenomen worden
Volgens zijn advocaat is niet bewezen dat de zoon probeerde zijn vader zwaar te mishandelen. Daarvoor waren de verwondingen niet ernstig genoeg en bovendien kon vader naar de buren lopen, stelde de advocaat. De zoon vindt zelf ook dat hij hulp en behandeling nodig heeft, maar wil niet opgenomen worden. Dat zou in het verleden ook niet geholpen hebben en ook zou hij dan zijn baan kwijtraken. Zijn advocaat pleitte daarom voor een verplichte ambulante behandeling. Als hij dan niet meewerkt, kan hij alsnog worden opgenomen.

De verdachte zelf zei tot besluit dat het hem verschrikkelijk spijt en het nooit had mogen gebeuren. "Ik wil meewerken aan oplossing en dat ik nooit meer mag drinken." Welke oplossing de rechtbank ziet, wordt over twee weken duidelijk bij de uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -