Amersfoort onderzoekt alternatieve Sint-intocht, Veiligheidsregio houdt opties open

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - Amersfoort is nog altijd druk bezig een 'corona-proof' Sinterklaas-intocht te organiseren. Het Sint Nicolaas Comité in de Keistad is hoopvol dat er sowieso iets gaat gebeuren: "We hebben zeker plannen", zegt een woordvoerder. "Nietsdoen is geen optie." Ondertussen staat de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) vooralsnog intochten toe, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in het Gooi.
Kan het eigenlijk wel: in tijden van corona-restricties de goedheiligman verwelkomen? Nee, hebben de organisatiecomités in bijvoorbeeld Soest, Woerden en Hoogland al gezegd. Maar het Amersfoortse Sint Nicolaas Comité lijkt daar wat anders over te denken. "Het is een enorme puzzel. We overleggen heel veel met de gemeente en sponsoren over de vraag hoe we de veiligheid het beste kunnen waarborgen."
Eind deze week wil de organisatie een definitief besluit nemen over de intocht. Opvallend, want in een bericht dat de gemeente vandaag online zette wordt gesproken van 'rond 1 oktober'. De gemeente houdt nog in het midden of de intocht doorgaat, maar bevestigt wel dat achter de schermen druk wordt overlegd.
Volgens een woordvoerder van het Sint Nicolaas Comité moet Amersfoort rekening houden met het feit dat intochten in omringende plaatsen zoals Soest en Hoogland niet doorgaan. "We trekken dan waarschijnlijk meer mensen van buitenaf aan. Dat nemen we zeker mee in onze overwegingen."

Veiligheidsregio

De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besloot eerder dat alle Sinterklaas-intochten in die regio niet door mogen gaan. Maar de Utrechtse Veiligheidsregio (VRU) is vooralsnog niet van plan zo'n zelfde besluit te nemen.
"Elk initiatief voor de ontvangst van Sinterklaas moet vanzelfsprekend voldoen aan de vergunningsvoorwaarden en de noodverordening", staat in een persbericht van de VRU. Maar er komen sowieso geen 'traditionele, centraal georganiseerde' Sinterklaas-intochten. "Met honderden kinderen en drommende mensen langs de kant."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.