In Beeld: Oudste fietspad van Nederland op de Maliebaan viert 135e verjaardag

PROVINCIE UTRECHT - Het beeld van fietsers die het straatbeeld domineren is inmiddels niet meer weg te denken uit ons land. Al helemaal niet in een studentenstad als Utrecht. Toch is dat niet altijd zo geweest. Vandaag precies 135 jaar geleden opende het allereerste fietspad van Nederland op de Maliebaan in Utrecht.
Dat was een initiatief van 45 fietsers. Met hun ouderwetse 'hoge bi', een model met een groot voorwiel en een klein achterwiel, was het lastig om over de Utrechtse kasseien te manoeuvreren. Op deze strook met gravel was het gemakkelijker rijden, zonder al teveel schokken.
1885: Met zo'n ouderwetse 'hoge bi' was het lastig om over de Utrechtse kasseien te manoeuvreren.
1885: Met zo'n ouderwetse 'hoge bi' was het lastig om over de Utrechtse kasseien te manoeuvreren. © Het Utrechts Archief
1910: in het begin was de fiets nog helemaal niet zo'n gewoon vervoersmiddel, maar een dure aangelegenheid.
1910: in het begin was de fiets nog helemaal niet zo'n gewoon vervoersmiddel, maar een dure aangelegenheid. © Het Utrechts Archief
1936: langzaam maar zeker werd het stalen ros een bekender gezicht in de stad.
1936: langzaam maar zeker werd het stalen ros een bekender gezicht in de stad. © Het Utrechts Archief
Al snel kwamen er steeds meer fietsers in ons land. Waar in 1885 eerst nog alleen de 45 fietseigenaren over de Maliebaan mochten fietsen, reden er rond 1900 al zo'n honderdduizend fietsers rond in heel Nederland. Enkele jaren later was het fietsersaantal uitgegroeid tot twee miljoen. Zo'n tienduizend daarvan fietsten in Utrecht.
1997: het wordt drukker en drukker, zowel met automobilisten als fietsers.
1997: het wordt drukker en drukker, zowel met automobilisten als fietsers. © Het Utrechts Archief
De eerste fietsen waren erg duur en waren dus vooral een middel geworden om mee te pronken. Later werd de fiets een algemeen vervoersmiddel. Rond 1940 was Nederland met vier miljoen fietsers een heus fietsland geworden.
2013: de Maliebaan heeft door de jaren heen flink wat fietsverkeer gekend!
2013: de Maliebaan heeft door de jaren heen flink wat fietsverkeer gekend! © Het Utrechts Archief

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.