RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tonke uit Mijdrecht bracht 'de Mantra' naar Nederland

1/4
MIJDRECHT - Bij mantra zingen denk je misschien aan zweverige Indiase mannen met tulbanden op hun hoofd die urenlang hetzelfde geluid maken, maar niets is minder waar. Ja, het is een oude Oosterse traditie maar mantra zingen is ook helemaal van nu. Jong en oud, mannen en vrouwen verzamelen zich namelijk op een idyllisch erf in Mijdrecht. Onder de bezielende leiding van Tonke worden ze helemaal zen.

Tonke Kuijt kwam al met mantra's in aanraking in de jaren 70. Ze was samen met haar man op reis in India toen ze in aanraking kwamen met een Indiase meester. Hij vroeg hen om mensen in Nederland kennis te laten maken met mantra's.

Tonke, die de naam Yashodhara kreeg van haar leraar, en haar man zijn terug in Nederland aan de slag gegaan met deze opdracht. En dat deden ze niet onverdienstelijk; het werd al snel een groot succes. Al die jaren hebben ze met hun passie ook hun brood kunnen verdienen.

 De locatie waar Tonke haar sessies organiseert De locatie waar Tonke haar sessies organiseert | Foto: RTV Utrecht

Maar wat zijn nou eigenlijk mantra's?
Mantra's zijn woorden, met zeer krachtige fijne klankvibraties, die door zang of gebeden een innerlijke ruimte in ons openen. Daardoor kunnen zwaardere energieŽn oplossen. Het gaat dan om emoties als boosheid, haat, angst en jaloezie. Het van zingen van mantra's brengt vervolgens vrede, eenheid, geluk en liefde.

Door de aandacht te richten op een woord of zin heeft het denken een taak tijdens het mediteren. Hierdoor dwaal je minder snel af. Het hele lichaam gaat dan door het zingen trillen en die trilling brengt de energie van je lichaam in beweging.

 De gasten doen gezellig mee De gasten doen gezellig mee | Foto: RTV Utrecht

Tonke is inmiddels de zeventig gepasseerd, maar nog steeds leidt ze vol overgave de groep die voor haar zit in het zingen van mantra's. Dit najaar geeft ze nog een aantal zingsessies.

Meditatief Mantra zingen in MijdrechtDit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half negen 's ochtends en het programma wordt daarna ieder uur herhaald.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -