Voedselbank krijgt het drukker en drukker: 'We zien nu veel meer zelfstandigen'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Utrechtse voedselbanken krijgen het steeds drukker. Dat blijkt uit een rondgang van LocalFocus. Het onderzoeksbureau vroeg aan alle 170 Nederlandse voedselbanken om een update en in totaal kwamen er 49 reacties terug, waaronder zes uit de provincie Utrecht.
Hoe kan het dat het steeds drukker wordt? Een simpele vraag met een simpel antwoord. Mensen weten de voedselbank namelijk beter te vinden en er is een toeloop door de coronacrisis.
Utrechtse cijfers op een rijtje:

- Houten, 59 huishouden, 73,5 procent meer dan vorig jaar.
- De Bilt, 126 huishoudens, 20 procent meer dan vorig jaar.
- Vijfheerenlanden locatie Vianen, 40 huishoudens, 17,6 procent meer dan vorig jaar.
- Oudewater, 29 huishoudens, 16 procent meer dan vorig jaar.
- Zeist, 136 huishoudens, 6,3 procent meer dan vorig jaar.
- Woerden, 100+ huishoudens, 10 procent meer.

Houten en De Bilt

"Eigenlijk begon de toename al voor de coronacrisis. We stonden in de plaatselijke krant omdat we ons inloopspreekuur wilden promoten om zo de drempel te verlagen. Uiteindelijk kwam er bijna niemand op het spreekuur af, maar we kregen wel meer aanmeldingen", zegt Philippine Bronkhorst, bestuurslid van de voedselbank Houten.
Houten komt uit het onderzoek naar voren als één van de snelste stijgers (73,5 procent) in het land. Op dit moment ontvangen 59 huishoudens iedere week hulp. Bronkhorst: "Wij zijn een vrij kleine voedselbank. We hebben het idee dat de toeloop meer toevallig is dan door de corona. Op dit moment hebben we een kleine terugloop, maar dat is normaal in de zomerperiode."
Voedselbank De Bilt is ook één locaties waar steeds meer gezinnen naar toe komen. "Het komt echt door de coronacrisis. We zien nu veel meer ZZP'ers bijvoorbeeld. We krijgen 1 á 2 aanmeldingen per week erbij, dat valt nog mee. Maar als je kijkt naar 52 weken per jaar, is het toch wel een flinke stijging", aldus voorzitter Jolanda van Hulst.
Ze zagen de stijging al aankomen en zijn daarom goed voorbereid. "We hadden al even in de gaten dat dit net ging overwaaien en zijn al even aan het voorbereiden. We hebben vrijwilligers klaarstaan en we hebben voldoende voedsel", stelt Van Hulst. In De Bilt geven de inwoners ook gul en daardoor kan de voedselbank bij lokale ondernemers extra eten kopen.

Corona

Voedselbanken Nederland begeleidt voedselbanken in dat voorbereidingsproces en dat is nodig ook. "Nu al worden wekelijks 1 miljoen producten ingezameld, verdeeld over de tien Regionale Distributiecentra en via voedselbanken uitgedeeld aan de klanten. De druk op het logistieke proces zal toenemen en om aan voldoende goed en gezond eten te komen, zullen de voedselbanken ook nieuwe wegen moeten inslaan."
Ook omdat veel producenten en retailers actief bezig zijn om verspilling aan te pakken, waardoor het aanbod voor de voedselbanken naar verwachting onder druk komt te staan.
Een ander punt van aandacht is de inzet van vrijwilligers. Voor de korte termijn is alles geregeld maar op de langere termijn moet er toch een tandje bij. "We kunnen het nu nog bemannen omdat we werken met tijdsloten. Maar komt er een extra dagdeel bij dan heb je alweer extra gastheren en gastvrouwen nodig", analyseert Van Hulst.

Vrijwilligers op leeftijd

En dat veroorzaakt toch enige zorgen omdat de meeste vrijwilligers al op leeftijd zijn en binnen de risicogroep voor corona vallen. Van Hulst: "We hebben oudere chauffeurs en er mag nu maar één in de auto rijden. Hij moet ook de kratten tillen en dat is zwaar. Dus eigenlijk hebben we behoefte aan jongere vrijwilligers bijvoorbeeld."
Ook in Houten kampen ze met hetzelfde probleem. "We hebben een klein pand en omdat we nu werken met tijdsloten gaat het best goed. In de beginperiode van corona hebben we een tijd bezorgd. Maar zestig huishoudens op één dag bezorgen, gaat hem niet worden. Nu doen we het alleen voor de 10 á 15 procent echt kwetsbare mensen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.