OM pakt jonge Utrechtse drugsdealer hard aan om jeugd af te schrikken

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist twee jaar gevangenisstraf tegen een 26-jarige Utrechter die wordt verdacht van handel in harddrugs en leidinggeven aan een criminele organisatie. Ook zou hij vier jaar lang geen contact met drie medeverdachten mogen hebben en moet zijn drugswinst worden afgepakt.
A.B. zou samen met de 18-jarige Utrechter J. van der S. in harddrugs hebben gedeald. Twee Utrechtse jongens van 15 en 16 jaar zouden door de mannen zijn ingezet voor de aflevering van de drugs en andere hand- en spandiensten.

Observeren en tappen

Van der S. werd al langer door de politie in de gaten gehouden. Begin november werd hij in Den Haag opgepakt met een hoeveelheid harddrugs. Hij zat bij B. in de auto, die volgens het OM toen een vermoedelijke dealertelefoon en een grote hoeveelheid contant geld bij zich had.
Na hun aanhouding werden de twee met opzet weer vrijgelaten en maandenlang geobserveerd. De twee mannen en hun loopjongens werden op 3 juni gearresteerd, toen er voldoende bewijs was verzameld. Bij het onderzoek werden zogenoemde pseudokopers ingezet en telefoongesprekken afgetapt. Daarin wordt gesproken over bedragen en hoeveelheden poeder, base (cocaïne om te roken) en tina (methamfetamine). Ook werden klanten als getuige gehoord.
Bij alle verdachten werden harddrugs gevonden. A.B. had ruim 80 gram cocaïne, ruim 20 gram MDMA, een grote hoeveelheid wiet en een fors bedrag aan contant geld in huis.
Heb gewacht tot de rechtszaak met praten. De politie kan zomaar je woorden verdraaien.
Verdachte over zwijgzaamheid

Ongeloofwaardige verklaring

B. heeft sinds zijn aanhouding niets willen zeggen over de verdenkingen. Pas in de rechtbank beweerde hij vandaag dat hij al langer in wiet dealde, maar pas twee maanden mondjesmaat in harddrugs. Hij zou dat altijd in zijn eentje hebben gedaan. Zijn medeverdachten zou hij slechts oppervlakkig kennen. B. zegt dat hij de harddrugs bij hem thuis voor iemand anders bewaarde, slechts een klein deel zou zijn eigen handelsvoorraadje zijn geweest. Het geld zou zijn zwangere vriendin hebben gespaard voor de geboorte van hun eerste kindje.
De officier van justitie vindt de verklaring van B. volkomen ongeloofwaardig en vindt bewezen dat hij ieder geval vanaf begin februari in harddrugs dealde. Dat hij daarbij minderjarige jongens inzette, werkt strafverzwarend. De aanpak van cokehandel en de aanzuigende werking die dat heeft op jonge jongens heeft grote prioriteit voor OM en politie, die daarbij nauw samenwerken met gemeentes, jeugdzorg en andere instellingen. Zij proberen zo minderjarigen op het rechte pad te krijgen en te houden.

Kaalplukken

Om te laten zien dat drugshandel niet loont, worden meerderjarige dealers hard gestraft. B. had officieel geen inkomen, maar droeg wel dure merkkleding en had sieraden en veel geld in huis. Het OM wil dat de rechter dit verbeurd verklaard. Ook kondigde de officier van justitie een ontnemingsvordering aan om hem al het geld dat hij met drugshandel heeft verdiend terug te laten betalen. De rechter doet over twee weken uitspraak in zijn strafzaak.
De vermeende loopjongens stonden eerder vandaag al voor de kinderrechter. Tegen de 16-jarige jongen is onder meer een werkstraf van 200 uur, voorwaardelijke jeugddetentie en een contactverbod geëist. Hij zou met een enkelband onder toezicht van de jeugdreclassering moeten komen en behandeld moeten worden voor zijn criminele gedrag. De zaak tegen de 15-jarige is aangehouden voor meer onderzoek naar zijn persoonlijke omstandigheden.
Mede-hoofdverdachte Van der S. staat vermoedelijk een veel zwaardere straf te wachten. Hij wordt geobserveerd in een kliniek voor jongeren, vanwege betrokkenheid bij een zeer gewelddadige gijzeling. In zijn zaak is op 20 november een voorbereidende zitting in de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.