Sinterklaascomité zet definitief streep door intocht van Goedheiligman in Amersfoort

Sinterklaas bij zijn intocht in Amersfoort vorig jaar.
Sinterklaas bij zijn intocht in Amersfoort vorig jaar. © Keistadnieuws
AMERSFOORT - De kogel is definitief door de kerk: er komt dit jaar geen Sinterklaasintocht in Amersfoort. Eerder vandaag liet het Sint Nicolaas Comité in de stad nog weten dat er hard gewerkt werd aan plannen voor een coronaproof intocht. Maar later op de avond kwam de organisatie hier op terug: het bleek te ingewikkeld. "Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus is het niet haalbaar."
Een medewerkster van het Amersfoortse ontvangstcomité voor de bisschop van Myra legt 's avonds uit waarom besloten is de plannen voor een fysieke intocht te schrappen. "We hebben lang gekeken naar alle mogelijkheden, maar gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus is het niet haalbaar. De veiligheid van bezoekers en vrijwilligers is niet te garanderen."
Volgens de organisatie was het niet te doen om de intocht op zo'n manier in te richten dat alle bezoekers 1,5 meter afstand konden houden. En dat was wel een vereiste van de Veiligheidsregio Utrecht. Die liet vandaag weten dat intochten door mochten gaan als die aan de regels voldeden. Iets dat in de praktijk dus erg moeilijk blijkt te zijn. Voor de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek was dat eerder reden alle intochten in die regio te verbieden.
De ogen zijn op Amersfoort gericht zo van 'als daar wel iets doorgaat dan komen we die kant op'. En dat is niet iets dat we willen in deze tijden.
Medewerkster Sint Nicolaas Comité Amersfoort
Ook Soest besloot al om de intocht te schrappen. En dat maakt het moeilijker voor de intochten die wel doorgaan, legt de organisatie in Amersfoort uit. "Het is normaal gesproken al heel druk, en omliggende gemeentes hebben eerder natuurlijk al de intocht afgelast. En dat maakt ook dat de ogen op Amersfoort gericht zijn van zo van 'als daar wel iets doorgaat dan komen we die kant op.' En dat is niet iets dat we willen in deze tijden."
Het schrappen van de fysieke intocht betekent niet dat Amersfoortse Sinterklaasliefhebbers dit jaar helemaal misgrijpen. De Goedheiligman gaat met zijn tijd mee en zal dit jaar digitaal in de Keistad arriveren. "We willen toch op een of andere manier het feestelijke gevoel in Amersfoort brengen en Sinterklaas bij de kinderen zien te brengen. Dat zal dit jaar heel anders worden maar we proberen er een feestje van te maken en we hopen dat het voor één jaar is en dat we volgend jaar weer gewoon groots uit kunnen pakken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.