RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Prestigieus weerinstituut komt niet naar Utrecht: 'Buitengewoon jammer'

PROVINCIE UTRECHT - Het prestigieuze weerinstituut Copernicus Services komt toch niet naar Utrecht. Nederland had de ambitie om het Britse meteorologisch onderzoekscentrum naar Utrecht te halen, maar ziet daar toch vanaf omdat het 'financieel niet haalbaar' blijkt.

"Ik kan me de teleurstelling daarover voorstellen, want die had ik zelf ook", zegt een balende gedeputeerde Robert Strijk, die daarover gisteren een mail stuurde naar de Statenleden van de provincie Utrecht. "Wij moesten constateren dat het bid dat Nederland zal brengen onvoldoende concurrerend was met wat er werd gevraagd", zo licht hij vandaag toe.

Brexit
Het Copernicus-instituut is een Brits meteorologisch onderzoekscentrum en verzamelt weer- en klimaatdata van satellieten. Daarmee wordt onder meer onderzoek gedaan naar klimaatverandering. Door de Brexit wordt gezocht naar een nieuw land voor onderdak, en Nederland had het Utrecht Science Park daarvoor in gedachten.

Samen met het Rijk, de gemeente Utrecht, de provincie Gelderland en de universiteiten van Utrecht en Wageningen werd er flink op ingezet. Meteorologen waren laaiend enthousiast omdat er met KNMI en op het Science Park al veel kennis en kunde in de buurt aanwezig is. Nederland zou daardoor goede papieren op zak hebben.

Maar de concurrentie was sterk. Zo was er ook interesse uit onder meer Duitsland, Finland, Frankrijk en ItaliŽ. De provincie zegt dat de afgelopen maanden onderzoek is gedaan naar de financiŽle haalbaarheid van de plannen. Daaruit kwam naar voren dat het niet mogelijk was een bod te doen dat verantwoord was en tegelijkertijd kon concurreren met andere landen.

Teleurstelling
"Dit vind ik echt buitengewoon jammer", stelt gedeputeerde Robert Strijk. "Andere landen zagen dat dit ook een fantastische kans was. Wij moesten constateren dat het dat Nederland zal brengen onvoldoende concurrerend was met wat er werd gevraagd. Maar je moet je knopen tellen."

De gedeputeerde gaat de Statenleden in een besloten vergadering over de hoogte van het bod bijpraten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -