Vloggende aardrijkskundeleraar Roy uit Houten in de prijzen: 'Dit is echt heel bizar'

© KNAG
NIEUWEGEIN - Roy Helmerhorst van het Anna van Rijncollege in Nieuwegein is uitgeroepen tot aardrijkskundeleraar van het jaar. De jury van de KNAG Onderwijsprijs verraste hem terwijl hij lesgaf. De keuze viel op Roy vanwege zijn onorthodoxe werkwijze. Met aanstekelijke posts, stories en vlogs op Instagram en YouTube brengt de Houtenaar zijn liefde voor aardrijkskunde over.
"Les krijgen van Roy is een ervaring die zijn leerlingen niet snel zullen vergeten", zegt juryvoorzitter Roeland van Westerop. "Hij werkt zeer vernieuwend en zijn zelfgemaakte filmpjes via het account Aardrijkskunde Kennisclips zijn vrij toegankelijk voor iedereen."
Leerlingen uit het hele land weten Roy inmiddels te vinden. Ze kunnen hem vragen stellen tijdens Q&A's. Daarnaast maakt hij vlogs over lesgeven, wat weer andere (beginnende) leraren inspireert. "Hij is echt een boegbeeld voor het vak aardrijkskunde", zegt Van Westerop.

Super enthousiast

Dat hij wilde lesgeven, wist Roy altijd al. De passie voor aardrijkskunde begon toen hij zelf op de middelbare school zat en een docent had die super enthousiast was over het vak. In zijn werk gebruikt hij sociale media om zijn bereik te vergroten. Een nieuw item van de vloggende leraar is 'donderdag begrippendag', waarbij hij elke week in minder dan twee minuten een begrip onder de loep neemt. Zo bereikt hij ook leerlingen buiten zijn eigen klassen. Helmerhorst wil alle niveaus en leerjaren aanspreken: van 1 vmbo tot en met 6 vwo.
"Bizar, dit is echt heel bizar. Ik ben hier echt ontzettend blij mee!", reageert de docent uit Houten op zijn prijs. "Onderwijs is voor iedereen. Ik wil het vak aardrijkskunde zo beeldend en ervaringsgericht mogelijk overbrengen. De diversiteit van het vak spreekt me enorm aan. Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen: alles is aardrijkskunde. Roep iets en ik maak er aardrijkskunde van. Er is nog geen enkele leerling geweest die met iets is gekomen waarbij dat niet gelukt is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.