Webshop-afperser uit Veenendaal blijft vastzitten: grote kans op herhaling DDoS-aanvallen

© Gemeente Veenendaal
VEENENDAAL - Een 25-jarige Veenendaler die wordt verdacht van afpersing en chantage van bedrijven door zogenoemde DDos-aanvallen op hun websites, blijft voorlopig vastzitten. Dat besliste de rechtbank vanochtend in een eerste inleidende zitting in de zaak.
Hicham A. werd op 3 juni opgepakt omdat hij zeker negen bedrijven probeerde te chanteren door de servers van hun websites kort plat te leggen. Als zij niet binnen een bepaalde tijd een bepaald bedrag in bitcoins naar een bitcoin-adres van A. of een mededader zouden overmaken, zou hun website opnieuw worden aangevallen. Onder de negen aangevallen bedrijven zijn bekende namen als Fleurop, Easytoys en Goossens Wonen.

Veel schade

Twee andere bedrijven, Bloompost en Drankdozijn, hebben volgens het Openbaar Ministerie daadwerkelijk betaald toen hun websites werden platgelegd. De waarde van bitcoins schommelt nogal, maar het zou gaan om bedragen van rond de 1000 euro. Het platleggen van de websites is een flinke schadepost voor sommige webshops. Omdat ze soms uren onbereikbaar waren, liepen zij veel inkomsten mis. Daarnaast werden computerservers vernield of onbruikbaar gemaakt door de DDoS-aanvallen. Meerdere bedrijven zullen daarom een schadevergoeding eisen.
Volgens de politie zocht Hicham A. thuis naar willekeurige bedrijven om te benaderen, maar heeft hij tot nu toe steeds gezwegen over de verdenkingen. Het is daarom nog onduidelijk hoe en waarom hij met deze vorm van afpersing is begonnen en wie er er eventueel nog meer bij betrokken waren. Bij zijn aanhouding werd bij A. een doorgeladen machinepistool met munitie aangetroffen en ruim 130 gram hennep. Voor het wapen had de Veenendaler volgens de officier van justitie een schimmige verklaring.
Veel verdachten die worden vrijgelaten gaan het eerder slimmer aanpakken dan stoppen
Officier van justitie

Verdachte wil naar huis

De advocaat van A. vroeg de rechtbank vandaag zijn client in afwachting van het proces vrij te laten, eventueel met enkelband. Hij is bang zijn huurwoning en baan te verliezen en zei zelf dat hij foute beslissingen heeft gemaakt, die hij niet weer zal maken. Zijn ouders zouden hem in de gaten kunnen houden en zijn laptop zou geregeld gecontroleerd kunnen worden om er zeker van te zijn dat hij niet opnieuw in de fout gaat.
De officier van justitie vindt dat laatste geen enkele garantie. Volgens hem gaan veel verdachten die worden vrijgelaten het eerder slimmer aanpakken dan stoppen. A. gebruikte bovendien een laptop zonder harde schijf. "De software om computernetwerken binnen te dringen stond op een USB-stick die je zo in je broekzak kunt stoppen als een controleur voor de deur staat", stelde de aanklager. Ook weegt hij mee dat de Veenendaler niet meewerkt aan het onderzoek en ook nog wordt verdacht van wapenbezit.
De rechtbank is het met het OM eens en besliste dat A. vast blijft zitten. Het onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie klaar, dus kan een datum worden gepland voor de uitgebreide inhoudelijke behandeling van de zaak, mogelijk eind dit jaar. Daarvoor zal dan bijna een hele dag worden uitgetrokken. Als alles wordt bewezen hangt Hicham A. een jarenlange gevangenistraf boven het hoofd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.