RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ann Hong beheerst als enige in Nederland de kunst van het glasschilderen


LEUSDEN - Ann Hong, uit Leusden, beheerst de kunst van het glasschilderen. Ze is de enige in Nederland en heeft haar kennis opgedaan van een grote leermeester in China. "Als jong meisje leerde ik al schilderen. Ik kreeg les van een kunstenaar die ook les gaf aan het Koninklijk huis, de beste van China dus zeg maar" aldus Ann Hong.

Enige Nederlandse die schilderkunst beheerst


Sommige technieken zijn anders dan die bij het schilderen op een doek. Ann: "Een eerste verschil is dat de gekozen vorm van binnen geschilderd wordt, je schildert naar jezelf toe, in spiegelbeeld. Beeld en eventueel woord worden dus omgekeerd geschilderd. Een tweede verschil is, op een schilderdoek kun je over de eerste penseelstreek heen schilderen, dit kan niet bij het schilderen van de binnenkant van een flesje. Bij het schilderen van de binnenkant van een vorm zit de eerste penseelstreek aan de voorkant en de volgende penseelstreek zit achter de eerste. Een derde verschil is, dat het schilderoppervlak niet recht is, maar ronding heeft of bolvormig is. Het schilderij wordt dus aangepast aan de vorm van het schildermateriaal."

 Ann Hong. Ann Hong. | Foto: RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Deze schilderkunst is een traditie in China. In de Qing Dynastie, die duurde van 1644 tot 1911, werd er opium gesnoven uit flesjes. Deze flesjes staan bekend als snuifflesjes. Ooit raakte iemands snuifflesje bijna leeg en hij kraste met een stokje de laatste restjes opium eruit.

Een monnik van de tempel zag dat er door het gekras in het snuifflesje een mooi afgebeeld tafereel was ontstaan. Dit bracht hem op het idee om de lege flesjes van binnenuit te gaan schilderen. Een nieuwe Chinese Schilderkunst, schilderen in snuifflesjes was ontstaan. Ann: "Het snuifflesje is de originele vorm die geschilderd werd. Tegenwoordig worden ook andere vormen, zoals kristallen bollen, penhouders en vazen gemaakt om in te schilderen."

 "Met een portret in een glazen bol ben ik wel maanden bezig." | Foto: RTV Utrecht

Ann heeft verschillende penselen. De meeste daarvan maakt ze zelf. "Met de penseel van wolvenhaar kun je super gedetailleerd te werk gaan" aldus Ann."Het is een heel kleine penseel met slechts een paar haartjes. Het einde ervan is gekromd zodat er in een bol en flesjes geschilderd kan worden. Met een penseel waarvan het kwastje gewatteerd is, kan ik de afbeelding verzachten of een ander effect geven."

 Ann Hong in haar atelier in Leusden. Ann Hong in haar atelier in Leusden. | Foto: RTV Utrecht/ Nathalie Ringrose

Ann is een paar weken bezig om een eenvoudig landschap aan de binnenkant van een flesje te schilderen. Voor een portret dat moet lijken is ze wel 3 maanden tot een half jaar bezig in haar atelier in Leusden. Maar dat is voor Ann niet erg. "Ik vergeet alles om me heen als ik bezig ben. Ik voel me vrij, vredig en de tijd staat dan even stil." Ann schildert niet alleen in flesjes maar maakt ook schilderijen. "Ik heb ooit een portret van Annechien geschilderd en ingezonden naar Project Rembrandt."

BILL CLINTON
Eind jaren negentig werkte Ann in een galerie In Shanghai. Daar kwam de Amerikaanse president op bezoek. Bill Clinton en zijn dochter Chelsea kochten twee beschilderde flesjes van Ann. Ze werd bovendien gevraagd om hun portretten te schilderen. "Ik moest ook hun namen in het flesje graferen. Dat was wel even moeilijk want hoe schrijf je Chelsea in het Chinees?"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -