27 kandidaten willen Jan van Zanen opvolgen als burgemeester van Utrecht

© Tobias Bos
UTRECHT - Er hebben 27 kandidaten gesolliciteerd op de vacature van burgemeester van Utrecht. Elf vrouwen en zestien mannen zien zichzelf als de beoogde opvolger van Jan van Zanen, die naar Den Haag vertrok.
Twintig van deze kandidaten hebben dagelijks bestuurservaring in het openbaar bestuur. Vier sollicitanten zijn geen lid van een politieke partij. Er hebben zes VVD'ers, zes D66'ers, vijf PvdA'ers en vier CDA'ers geschreven. Van twee kandidaten is onbekend of zij lid zijn van een politieke partij.
Het kan nog best even duren voordat er ook daadwerkelijk een nieuwe burgemeester is. Commissaris van de Koning Hans Oosters spreekt de komende periode eerst met een aantal sollicitanten en maakt daarna een selectie. Die wordt besproken met een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Utrecht. Daarna is het aan de commissie om gesprekken te voeren met de kandidaten.
Daarna stelt de gemeenteraad een aanbeveling vast met twee namen. Die namen worden naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gestuurd. Uiterlijk half januari volgend jaar moet de nieuwe burgemeester benoemd worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.