Burgemeester in gesprek met studentencorps na besmetting op hospiteeravond

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - De gemeente Utrecht wil voorkomen dat het coronavirus ook in de Utrechtse studentenwereld toeslaat. In studentensteden als Delft, Wageningen en Groningen is het aantal besmettingen hoog. Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten heeft onlangs een gesprek gehad met het Utrechtsch Studenten Corps (USC), dat de coronaregels niet goed in acht nam tijdens een hospiteeravond.
USC-voorzitter Paul Schürmann betreurt dat enorm. "We wilden die jongens graag laten hospiteren en hebben heel veel maatregelen getroffen zodat het veilig kon gebeuren." Bij de hospiteeravond is zeker één persoon besmet geraakt. Het daaropvolgende bron- en contactonderzoek verliep moeizaam. Daarom besloot de burgemeester direct in gesprek te gaan met het bestuur van het USC.
"De burgemeester heeft ons op het hart gedrukt ons zo veel mogelijk aan de maatregelen te houden", zegt Schürmann. Daarom heeft het corps, met zo'n 1200 leden, direct een aantal maatregelen genomen. "In alle huizen waar onze leden wonen hebben we huisfeesten verboden. Daarnaast hebben wij onze leden in een mail gewezen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die zij hebben."
Sinds maart zijn alle fysieke bijeenkomsten van het USC afgelast. Toch hoopt Schürmann dat de sociëteit binnenkort weer voorzichtig open kan voor borrels. "Maar onder heel strikte maatregelen. We hebben een uitgebreid protocol waarbinnen heel weinig mogelijk is."
De gemeente gaat ook alles op alles zetten om het coronavirus zo min mogelijk rond te laten waren in het studentenleven. Zo ontvangen alle studenten-, studie- en sportverenigingen een brief van de gemeente met daarin het belang van de coronaregels.

Steeds meer besmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt op veel plekken in Nederland flink . Ook in Utrecht zijn relatief veel nieuwe besmettingen. Er zijn nog geen concrete aanwijzingen dat het vooral om studenten gaat.
Aanstaande vrijdag gaat het kabinet waarschijnlijk nieuwe maatregelen aankondigen die alleen voor specifieke regio's gelden. Vooral in en rond de steden Amsterdam en Rotterdam zijn erg veel besmettingen, maar ook in onze provincie ligt het besmettingscijfer boven de 'signaalwaarde'.

Kans op Sinterklaasintocht klein

Het Utrechtse gemeentebestuur heeft vanmiddag ook een update gegeven over de kans op een Sinterklaasintocht. Die lijkt klein. Utrecht ziet 'geen mogelijkheid' om intochten "met honderden kinderen en drommende mensen zo te faciliteren dat ze corona-proof zijn en voldoen aan de noodverordening". Alleen een "kleinschalige, beheersbare bijeenkomst" is volgens het stadsbestuur mogelijk.
De Utrechtse Veiligheidsregio heeft nog geen algemeen verbod op Sinterklaasintochten afgekondigd. Maar veel dorpen en steden beslissen op eigen initiatief al de traditionele intocht af te blazen. Amersfoort had lange tijd nog hoop op een ingetogen Sinterklaasfeest, maar gisteravond besloot ook het organisatiecomité in de Keistad dat het te ingewikkeld is om iedereen op afstand te houden.

Horeca

Verder laat de gemeente Utrecht weten dat afgelopen twee weken vijf horecaondernemers een schriftelijke waarschuwing hebben gekregen omdat ze de coronaregels niet goed hanteerden. Er zijn geen gevallen bekend van kroegen of restaurants die verplicht de deuren moesten sluiten, of die een boete kregen.
Wethouder Klaas Verschuure heeft onlangs een gesprek gehad met de een afvaardiging van Utrechtse horecabazen. Over het algemeen zijn zij positief over de verruiming van mogelijkheden in de openbare ruimte, zegt de gemeente, zoals het neerzetten van terrassen. Verschuure gaat kijken of het mogelijk is die grotere terrassen langer te laten staan.
Ook willen sommige horecaondernemers dat de handhaving in hun branche soepeler wordt. Maar dat vindt het gemeentebestuur niet handig vanwege het oplopende aantal besmettingen.

Overvecht

Tot slot heeft de gemeente nog speciale aandacht voor de wijk Overvecht. Daar zijn namelijk relatief veel besmettingen. Bovendien laten inwoners van de wijk zich weinig testen. Daarom is onlangs een teststraat geopend aan de Moldaudreef. Het is de bedoeling dat die toegankelijker is voor Overvechters dan de reguliere teststraten op andere plekken in de stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.