Omstreden hekken op fietspad Dorpsstreek Soest door gemeente weggehaald

SOEST - Een langlopende ruzie tussen een bewoner van de Veenzoom in Soest en de gemeente heeft er vandaag voor gezorgd dat handhavers een serie hekken hebben weggehaald op de Dorpsstreek. De hekken blokkeerden volgens de gemeente Soest een fietspad dat al jaren gebruikt wordt, maar de bewoner vindt dat het pad over zijn grond gaat en dat hij dus het recht heeft deze af te sluiten.
Hans Rutten woont in de buurt van de Dorpsstreek en laat via het fietspad altijd zijn hond Luca uit. Tot er onlangs opeens bouwhekken op het pad stonden die de doorgang blokkeerden. "Jammer", noemt Rutten dat, en niet alleen voor hem. "Ik loop er elke dag met de hond te wandelen, en dan ben je in tien minuten in het bos. Da's heerlijk wandelen. Je ziet ook altijd veel mensen er met de fiets en wandelend gebruik van maken."

Overpad

De onenigheid gaat over het feit dat het pad deels loopt over de grond van een bewoner die daar enkele jaren geleden is komen wonen. De bewoner wil niet dat mensen over zijn grond fietsen maar de gemeente vindt dat, omdat dit al jaren zo gebeurt, er recht is van overpad. Fietsers moeten dus gewoon kunnen doorrijden.
Hij zei dat het tijdelijk was. Maar of dat zo is, weet ik niet.
Omwonende Hans Rutten sprak de bewoner

Afsluiting

Het conflict tussen de twee partijen liep onlangs op toen de bewoner verbodsborden plaatste en de weg met bouwhekken afsloot. Rutten sprak toevallig vanochtend de bewoner daarover: "Toen zei die: ik heb het afgesloten voor de veiligheid van de omwonenden omdat ie bezig is met de bouw van paardenstallen. En hij zei dat het tijdelijk was. Maar of dat zo is, weet ik niet." De lokale politiek had daar in ieder geval geen vertrouwen in en stelde al snel vragen over de afsluiting.

Weghalen

De gemeente liet uiteindelijk de borden weghalen en kondigde aan dat de hekken moesten verdwijnen en anders zouden worden weggehaald. Vandaag bleek dat geen loos dreigement te zijn. Alle hekken zijn verwijderd en de kosten worden volgens de gemeente op de bewoner verhaald. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er sprake is van een juridisch conflict en dat het ernaar uitziet dat de zaak uiteindelijk voor de rechter zal worden beslist.
Als het vandaag weer open is: heerlijk! Ik hoop dat ie het ook open houdt en voor de mensen toegankelijk laat zijn.
Omwonende Hans Rutten over weggehaalde hekken

Greppel

Het weghalen van de hekken kreeg nog een onverwachte wending toen een andere buurman zich met de zaak begon te bemoeien. Hij heeft onlangs aan de andere kant van het fietspad een greppel gegraven. Toen de man in gesprek raakte met de politie liepen de gemoederen hoog op. Uiteindelijk rende hij weg en wist hij, ondanks een sprintje van agenten, te ontsnappen. Die situatie liep met een sisser af toen de man later terugkwam en het gesprek afmaakte. De greppel is dichtgegooid met zand.
Rutten is in de tussentijd blij dat de hekken weg zijn en hoopt, voor hemzelf en voor hond Luca, dat de bewoner die niet terugzet: "Als het vandaag weer open is: heerlijk! Ik hoop dat ie het ook open houdt en voor de mensen toegankelijk laat zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.