Speciaal team onderzoekt corruptie bij politie

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een nieuw rechercheteam gaat onderzoek doen naar corruptie bij de politie. Het kraken van de geheime berichtendienst Encrochat heeft aangetoond dat er informatie wordt gelekt naar criminelen. Het leidde tot de aanhouding van de 44-jarige politieman Orm K. uit Vianen.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft K. het ambtsgeheim geschonden door in politiesystemen vertrouwelijke informatie op te vragen over personen, opsporingsonderzoeken, incidenten en kentekens en die aan onbevoegde personen door te spelen.
Hoewel 'platte agenten' van alle tijden zijn, tonen de gekraakte berichten aan dat ambtelijke corruptie in omvang eerder toe- dan afneemt, zegt korpschef Henk van Essen. Volgens hem zijn de eerste signalen wel voldoende ernstig om een speciaal team op te richten. "Er lopen op dit moment strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijke corruptie en vermoedelijk worden dat er de komende tijd meer. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit."
Van Essen: "Ik ben niet per se geschrokken, maar vind de signalen wel ernstig en zorgelijk. Aan de andere kant toont Encrochat ook aan dat niemand onaantastbaar is." Deze week werd ook bekend dat een 33-jarige politieman uit Veenendaal wordt verdacht van corruptie. Het is niet bekendgemaakt of de verdenking voortkomt uit het Encrochat-onderzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.