Inspectie: GGD en labs niet klaar voor tweede coronagolf

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - Het Nederlandse testsysteem voor het coronavirus is nog niet klaar voor een mogelijke tweede golf. De testcapaciteit moet verder omhoog, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ( IGJ) na onderzoek in alle 25 GGD-regio's.
De inspectie noemt de uitbreiding die nog nodig is een "enorme opgave" voor de betrokken GGD'en en laboratoria. Het onderzoek is uitgevoerd in juli en augustus. In die laatste maand was de keten van aanmelding, afname, laboratoriumanalyse en bron- en contactonderzoek "op orde", concludeert de inspectie. Toen lag het aantal besmettingen echter lager dan nu.

Waardering

De inspectie heeft grote waardering voor de manier waarop de GGD'en het testen en het bron- en contactonderzoek in korte tijd hebben opgezet. "Maar het loopt spaak als mensen zonder klachten zich laten testen. Of als ze voor het bron- en contactonderzoek veel mensen opgeven met wie ze ondanks de afstandsregels nauw contact hebben gehad." Over de GGD regio Utrecht schrijft de inspectie: "Er zijn veel externe medewerkers en de kwaliteit daarvan is goed. Het is nu tijd om kwaliteitslagen te maken. Er heerst goede energie. Ze maken zich geen zorgen."
Ook de ingeschakelde laboratoria hebben veel werk verzet, stelt de inspectie. "Zij hebben de diagnostiek opgezet tegen de achtergrond van een wereldwijde schaarste aan materialen. Er moet de komende maanden wel meer testcapaciteit komen." De labs maken zich zorgen en signaleren knelpunten "op alle vlakken", van de beschikbaarheid van goed personeel tot materialen, apparatuur en geschikte ruimten. Ze willen daarnaast voorkomen dat hun reguliere werk opnieuw stilvalt, zoals aan het begin van de corona-uitbraak gebeurde.

Keten

De keten van aanmelding, afname, laboratoriumanalyse en bron- en contactonderzoek was half augustus op orde, maar is nog niet klaar voor een mogelijke 'tweede golf' van het coronavirus. De inspectie doet aanbevelingen om daar toch goed op voorbereid te zijn.
Voor de komende maanden voorziet de overheid een forse stijging van de vraag naar testen. Symptomen van een coronabesmetting komen immers overeen met die van een gewone verkoudheid. Vorige week lieten 195.545 mensen zich testen, gemiddeld bijna 28.000 per dag. In het inspectierapport staat de verwachting dat in november bijna het dubbele aantal nodig zal zijn: 55.000 testen per dag. In december stijgt dat verder naar 70.000 en in februari 2021 wordt rekening gehouden met een dagelijks aantal van 85.000.
Eerder gemaakte landelijke berekeningen over de toename van de vraag naar testen en bron- en contactonderzoek "komen niet overeen met de realiteit", schrijft de inspectie. "Enerzijds hadden GGD'en in het begin te veel capaciteit en anderzijds konden enkele GGD'en daarna pieken niet opvangen door personeelstekorten." De inspectie pleit ook voor meer aandacht voor de "fysieke belasting en emotionele ondersteuning van medewerkers".
De inspectierapporten vind je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.