RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Toerismechef blikt terug op zomerseizoen Heuvelrug: 'Eruitgehaald wat erin zat'

1/2
UTRECHTSE HEUVELRUG - "We hebben eruitgehaald wat erin zat", zegt Michiel van der Schaaf van het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei, maar terugblikkend had de toerismesector een miserabel seizoen. "De verloren zomer hebben we niet goed gemaakt. Het blijft een verloren jaar." Met een speciaal herstelplan maakt de toerismebaas er het beste van. En dat is volgens hem hard nodig.

Niet dat alles trouwens slecht nieuws was. Want campingeigenaren en hotelbazen op de Utrechtse Heuvelrug zaten best vaak vol. Van der Schaaf: "Daar zijn we blij mee. Je moet je voorstellen: Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei is het vakantiegebied van onze provincie. Ongeveer 60 procent van de verblijven vindt in die regio plaats, dat zijn er heel veel: een paar miljoen."

Een dierentuin kan de helft minder bezoekers ontvangen, maar de dieren eten niet minder."
Michiel van der Schaaf , Toerisme Heuvelrug & Vallei

Maar een kanttekening is wel op zijn plaats, aldus de toerismechef. Want volle campings, restaurants of dierentuinen kunnen door de coronamaatregelen veel minder mensen kwijt. "Een dierentuin kan de helft minder bezoekers ontvangen, maar de dieren eten niet minder."

Van der Schaaf over toerisme(seizoen) in coronatijden


Er zijn dus best nog veel toeristen op de Heuvelrug en daarom werkt het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei met een herstelplan om die stroom bezoekers actief de goede kant op te sturen terwijl er ook nog wat verdiend wordt. Zo moeten grote groepen op één plek voorkomen worden door slim te informeren. "Dan moet je denken aan informatie geven aan vakantiegangers over wat wél kan. We noemen dat 1,5 meter op de Heuvelrug."

Toeristen worden met dit plan zoveel mogelijk gespreid over de provincie en doorgestuurd naar coronaproof locaties. En mensen worden gewezen op plekken die ze anders misschien over het hoofd hadden gezien. Van der Schaaf: "Dat zijn dan onontdekte parels zoals het kleine Tabaksteelt Museum en Museum Rhenen of de tuinen van Paleis Soestdijk die op bepaalde dagen open zijn gezet om zoveel mogelijk spreiding te krijgen."

Het plan van het toerismebureau loopt tot september 2021 en is volgens Van der Schaaf tot die tijd hard nodig. Bijvoorbeeld als het kabinet nieuwe coronamaatregelen afkondigt en zou adviseren de grote steden te mijden. "Dat betekent dat mensen versterkt naar de buitengebieden gaan en daar zijn wij van. Maar op de Utrechtse Heuvelrug is dat bosgebied niet geschikt voor massatoerisme. Dat werkt dan niet en dan moet je dus wat doen. En dat doen we dus ook."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -