Instellingen

Vreemdgangerswebsite mag weer reclame maken in Rhenense bushokjes

De poster in een bushokje in februari.
De poster in een bushokje in februari. © Gert Hovestad / SGP Rhenen
RHENEN - Vreemdgangerswebsite Second Love mag weer reclame maken in bushokjes in Rhenen. De gemeente liet de reclames eerder weghalen omdat ze zouden leiden tot onwenselijke scheidingen, maar het college stemt er nu mee in om dit, op verzoek van de raad, niet meer te doen.
SGP-raadslid Gert Hovestad bracht de bal in februari aan het rollen toen hij op Twitter de burgemeester aansprak dat er een poster van Second Love in een bushokje in Rhenen hing. De site is naar eigen zeggen voor mensen "die willen vreemdgaan of een spannende affaire zoeken".
Burgemeester Van der Pas liet toen weten dat de poster zou worden weggehaald. "Wij worden geconfronteerd met de gevolgen van vechtscheidingen. Dat kost de maatschappij geld en het veroorzaakt heel veel ellende. Ik zeg niet dat het bedrijf iets strafbaars doet, maar ik hoef niet met een bedrijf in zee te gaan als ik vind dat een bedrijf niet aan onze morele standaard voldoet."
De gemeente heeft het verhuren van de reclameruimte in 18 bushokjes in de gemeente uitbesteed aan het bedrijf 2C. Daarbij was afgesproken dat de gemeente posters kon laten weghalen als die aanstootgevend zouden zijn. Daar stopt de gemeente nu dus mee, laat het college van burgemeester en wethouders weten. Wethouders Peter de Rooij (SGP) en Jolanda de Heer-Verheij (ChristenUnie) lieten daarbij wel noteren dat ze het niet met dat besluit eens zijn.
Voortaan zal bij het bepalen of een advertentie aanstootgevend is alleen gekeken worden naar de landelijke wetgeving. De Reclame Code Commissie (RCC) kan dan beslissen of een advertentie onfatsoenlijk is. Die commissie boog zich eerder al over de advertentie van de vreemdgangerssite. De RCC besloot toen dat de bezwaren tegen de reclame gericht waren op waar de site voor stond, maar dat dat niet illegaal was en dat de reclame dus viel onder de vrijheid van meningsuiting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.