Oproep op Nationale Plasdag: 'Elke vijfhonderd meter een openbaar toilet'

PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Meer openbare toiletten plaatsen en het taboe op incontinentie doorbreken. Dat is wat de Maag Lever Darm Stichting vraagt aan gemeenteraden. Het is vandaag Nationale Plasdag en de stichting roept de raden op het toiletbeleid flink aan te pakken.
'Hier zou ik m'n stoma niet vervangen'
Volgens Ivo Thonon van de Maag Lever Darm Stichting is de schaamte voor incontinentieklachten heel groot. "Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen hun klachten niet eens durven te bespreken met hun huisarts", zegt hij. Een op de tien Nederlanders blijft regelmatig thuis uit angst om niet op tijd een toilet te vinden. Thonon vindt dat onacceptabel en strijdt voor meer openbare toiletten.

Dixi's en plaskrullen

Volgens de Maag Lever Darm Stichting staat bij veel Utrechtse gemeenten het onderwerp niet op de agenda. In Amersfoort, Stichtse Vecht, Woerden, Soest en de Utrechtse Heuvelrug worden de eerste stappen gezet. De gemeente Utrecht is actief bezig met het plaatsen van openbare toiletten en het maken van afspraken met horecazaken om hun toiletten open te stellen voor het publiek. Naar verhouding doet Utrecht het dus goed maar het kan altijd beter. Daarvoor zet raadslid van D66 Susanne Schilderman zich in. "Voor heel veel mensen is het onprettig maar voor sommige mensen maakt het echt een wereld van verschil. Want niet iedereen kan het goed ophouden. Daarom vinden we dat er echt meer voorzieningen moeten komen."
Toiletten in park Lepelenburg
Toiletten in park Lepelenburg © RTV Utrecht
Thonon en Schilderman zijn het erover eens dat plaskrullen en Dixi's niet voldoende zijn. De toiletten moeten schoon en toegankelijk zijn voor mensen met een stoma, een rolstoel en moeders met kleine kinderen. Het doel is om elke vijfhonderd meter een openbaar toilet te realiseren dat toegankelijk is voor iedereen.

Coronacrisis

Door de coronacrisis sloten heel veel openbare toiletten in horecazaken en winkels. "Ik snap dat ook want in de horeca zijn er strenge regels, maar dat heeft heel veel impact op mensen", zegt Schilderman. Ze hoopt dat volgend jaar op Nationale Plasdag de Dixi's zijn vervangen door toiletten waar je fijn naartoe kan. "Ook als je slecht ter been bent, of in een rolstoel zit of een kind bij je hebt dat je wilt verschonen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.