Wethouders Nieuwegein en IJsselstein over tramblunder: 'Het is een blamage'

NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN - Ongeloof, teleurstelling en boosheid. Bij wethouders en inwoners van Nieuwegein en IJsselstein is er weinig begrip voor de vergunningsblunder van de provincie, die ertoe leidt dat de sneltram voorlopig nog niet rijdt. "Het is een blamage, niets minder. De eerdere vertraging door corona was nog uit te leggen, maar dit niet."
Gisteren kregen wethouders Peter Bekker (IJsselstein) en Ellie Eggengoor (Nieuwegein) te horen dat de tram tussen hun steden en Utrecht voorlopig niet kan rijden door een blunder van de provincie. Er is een renovatievergunning aangevraagd, terwijl de werkzaamheden zo groot waren dat het om een nieuwbouwvergunning moest gaan. En toen de veiligheidspapieren op tafel moesten komen bleken die er niet te zijn.
Wethouders in Nieuwegein en IJsselstein zijn niet blij met de blunder van de provincie.

Auto

"De provincie moet met superspoed die vergunningen gaan regelen. Ga er nu als de wiederweerga met heel veel man achteraan dat dit geregeld wordt", eist wethouder Bekker. "Die tram moet gaan rijden, punt."
Bekker ziet dat veel IJsselsteiners nu nog altijd afhankelijk zijn van vervangend vervoer. "In veel gevallen moeten ze zelfs één of twee keer overstappen om op hun plaats van bestemming te komen. Daarnaast zie je dat steeds meer mensen gebruik gaan maken van de auto. Terwijl we juist willen dat mensen gebruik maken van het openbaar vervoer. De tram is - als hij rijdt - een fantastisch mooi vervoersmiddel."

Tweede keer

Ook de Nieuwegeinse wethouder Ellie Eggengoor weet dat de tramperikelen leven in haar stad. "Ik heb links en rechts wel wat berichtjes in de app gekregen. Iedereen is net zo vol ongeloof en teleurstelling als ik. Het wordt breed gedragen in Nieuwegein. We zijn het al een beetje gewend, want we hebben eerder een project gehad met de tram dat heel erg vertraagd was. Dit is dus al de tweede keer. Er zijn veel inwoners die gebruik maken van de tram en dit heeft een enorme impact op de mensen hier."
Beide wethouders willen dan ook snel in gesprek met de provincie over een tussentijdse oplossing. "Ik hoop dan te horen wat de gedeputeerde verwacht aan termijn te hebben", zegt Bekker. "Dan hoor ik liever wat het daadwerkelijk wordt dan dat we weer vertragen, vertragen, vertragen. Want dat kan ik echt niet langer uitleggen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.