OM: Spookrijder probeerde voor dodelijke crash op A12 bij Maarn politiewagen aan te rijden

© Menno Bausch
MAARN/MAARSBERGEN - De spookrijder die eind mei een dodelijke aanrijding veroorzaakte op de A12 bij Maarn, heeft kort daarvoor bij Ede bijna een politieauto frontaal aangereden. Dat bleek vandaag tijdens de eerste rechtszitting tegen de 29-jarige verdachte R.M. uit Almelo.
De twee agenten konden uitwijken naar de vluchtstrook en de spookrijder passeerde hen rakelings, met meer dan 150 kilometer per uur. Dertig kilometer verderop botste M. met zijn zware Volvo V70 op een kleine Renault Clio met twee inzittenden. De passagier, een 19-jarige man uit Ede, kwam daarbij om het leven. De bestuurder raakte zwaargewond.

Doodslag

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man uit Almelo onder meer van doodslag en drievoudige poging tot doodslag. Volgens de officier van justitie reed hij in de vroege ochtend van 29 mei met een gemiddelde snelheid van 158 km/u tegen het verkeer in over de A12 richting Utrecht. Hij zou tussen Arnhem en Ede de snelweg zijn opgereden.
Het is nog onduidelijk waarom de verdachte is gaan spookrijden. Volgens het OM was hij mogelijk onder invloed. Het NFI zoekt nog uit welke drugs of andere middelen hij heeft gebruikt, in welke hoeveelheid en op welk tijdstip. Ook wordt onderzocht welke invloed dit had op zijn rijgedrag.
Er is een enorm gevaar voor recidive als hij met enkelband weer de gelegenheid krijgt in een auto te stappen.
Officier van justitie
Verder wordt de mogelijkheid onderzocht of de verdachte zelfmoord wilde plegen. De verdachte wordt momenteel onderzocht door een psycholoog en de rechtbank besliste vandaag dat hij binnenkort ook nog wordt onderzocht door een psychiater. Die kan ook beoordelen of medicijngebruik invloed heeft gehad op zijn gedrag en rijvaardigheid.

Gevaar op herhaling

De verdachte, die zelf ook gewond raakte bij de aanrijding, was niet bij de zitting aanwezig. Advocaat Richard Korver voerde namens hem het woord. Hij wil dat de reclassering onderzoekt of zijn cliënt eventueel met een enkelband naar huis zou kunnen in afwachting van het proces, maar daar verzette de officier van justitie zich fel tegen.
De man is al meerdere keren veroordeeld voor verkeerszaken en volgens het OM is er een enorme kans op herhaling. "Hij kan zomaar de eerstvolgende auto pakken als hij met enkelband thuis zit", vindt de officier van justitie. De rechtbank is het daarmee eens.

Proeftijd eerdere veroordeling

De verdachte zit ook nog in zijn proeftijd voor een andere verkeerszaak, waarvoor hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier weken plus negen maanden rijontzegging. Het OM wil dat die straf nu ten uitvoer wordt gebracht. Volgens de aanklager komt daar nog een voorwaardelijke straf voor een andere lopende zaak bij.
Omdat het onderzoek nog lang niet is afgerond, zal de rechtszaak tegen R.M. voorlopig nog niet inhoudelijk worden behandeld. De volgende zitting zal binnen drie maanden worden gepland en is hoogstwaarschijnlijk weer een tussenzitting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.