Wethouder: commotie rond speeltoestel Zuilen speelt al twee jaar

© Ingezonden
UTRECHT - De speeltuin aan de Prof. Kohnstammstraat in de Utrechtse wijk Zuilen wordt aangepast omdat er vanuit de buurt meerdere en aanhoudende klachten kwamen, met name van omwonenden. Dat zei wethouder Klaas Verschuure in antwoord op mondelinge vragen. Meerdere partijen vroegen zich onder meer af waarom de buurt pas zo laat is geïnformeerd over de plannen met de speeltuin.
Bewoners kregen vorige maand via een wijkbrief te horen dat het speeltoestel in hun wijk verdwijnt of wordt aangepast vanwege overlast. De 9-jarige Vasilis en een hoop buurtkinderen hebben een spandoek opgehangen, omdat zij de speeltuin per se willen behouden zoals die nu is.
Ook GroenLinks, VVD, D66, Student & Starter, CDA, PVV, Partij voor de Dieren en Stadsbelang vinden dat het aanpassen of vervangen van de speeltoestellen in de wijk niet de juiste oplossing is. Daarnaast hebben de partijen kritiek op de gemeente dat dit zo laat in het proces is gecommuniceerd met de buurt.

'Veel gesprekken gevoerd'

Maar Verschuure is het niet eens met die kritiek. Volgens hem zijn er veel gesprekken gevoerd met de buurt en is er een werkgroep met voor- en tegenstanders opgericht die met elkaar in gesprek zijn gegaan, onder meer over de plaatsing van een bord met spelregels en het opzetten van een appgroep over de overlast.
"Vanwege aanhoudende klachten en een verschil van mening is met de bewoners in 2019 besloten om een gespreksavond met de buurt te organiseren. Als vervolg hierop zijn voorstellen gemaakt om de speelplek aan te passen", aldus de wethouder. Een tweede gespreksronde gooide roet in het eten en vond daardoor afgelopen week pas plaats. Er zijn toen drie voorstellen gemaakt.
De wethouder zei dat hij inmiddels pijn in zijn buik krijgt van het hele project. "Het had juist tot saamhorigheid moeten leiden, maar het heeft in dit geval geleid tot twee groepen die het echt ingewikkeld vinden met elkaar." Volgens hem komt in gesprekken verder naar voren dat de overlast echt door kinderen komt, met name in de zomer. "Van structurele hangjongeren en overlast kennen wij de klachten niet."
Commotie om speeltuin in Zuilen Noord

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.