Te weinig bezoekers in Utrechtse dierentuinen: 'Onduidelijk hoe lang we het volhouden'

Prairiehondjes in Dierenpark Amersfoort
Prairiehondjes in Dierenpark Amersfoort © DierenPark Amersfoort
AMERSFOORT - Zowel Dierenpark Amersfoort als Ouwehands Dierenpark zitten in financiële moeilijkheden. De parken missen veel bezoekers en dus veel inkomsten. En dat terwijl veel kosten wel gewoon doorlopen. Het is onduidelijk hoe lang de parken het nog kunnen uitzingen.
De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) luidt de noodklok omdat dierentuinen in het hele land in moeilijkheden zitten. Het zou zomaar kunnen dat we volgend jaar afscheid moeten nemen van een aantal dierentuinen, voorspelt de vereniging.

Tien weken dicht

"We kunnen veel minder bezoekers ontvangen en zijn ook tien weken dicht geweest", vertelt Astrid Wassenaar, algemeen directeur van Dierenpark Amersfoort. Een faillissement dreigt nog niet, maar de dierentuin heeft "ingrijpende maatregelen" moeten nemen. "We hebben een reorganisatie moeten doorvoeren en zeventien arbeidsplaatsen geschrapt. Dat was een hele pittige beslissing."
Astrid Wassenaar, algemeen directeur Dierenpark Amersfoort
Als je een dierentuin moet runnen, heb je veel verschillende mensen nodig.
Terwijl er minder bezoekers zijn, lopen de meeste kosten van het dierenpark gewoon door, legt Wassenaar uit. "Al die dieren hier, die moeten eten, drinken en verzorgd worden. En we hebben natuurlijk veel energiekosten. Een groot gedeelte van de kosten zijn de loonkosten. Als je een dierentuin moet runnen, heb je veel verschillende mensen nodig. Er is een grote ploeg dierverzorgers, horeca, mensen die groen onderhouden, schoonmaken, reclame maken voor het park", somt Wassenaar op.
Het bezoekersaantal loopt dit jaar flink terug is de verwachting. "Normaal zijn er jaarlijks zo'n 900.000 bezoekers. Dit jaar verwachten we tussen de 500.000 en 600.000 bezoekers te krijgen. Dat is dus een derde minder inkomsten, terwijl je wel veel vaste kosten hebt."

Geen extra ontslagen

Voorlopig houdt het dierenpark het nog wel even vol en worden er geen extra ontslagen verwacht. "We zijn voor een deel geholpen met steun van de overheid", zegt Wassenaar. Maar de directeur is ook voorzichtig, ze durft niet te zeggen hoe lang de dierentuin het nog volhoudt. "We kunnen niet in de toekomst kijken, het zal heel erg afhangen van hoe situatie zich ontwikkelt. Voor volgend jaar zijn er sombere berichten voor de economie."
Ook Ouwehands Dierenpark in Rhenen voelt de klappen van de coronacrisis. Een reorganisatie was ook daar niet te vermijden. "We hebben al snel onze eventtak van vijftien man personeel opgeheven", vertelt Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark. "De zakelijke markt van feesten en congressen zit compleet op slot en we hebben niet de verwachting dat dit snel goedkomt. Helaas hebben we gedwongen afscheid genomen van één persoon, de andere veertien zijn binnen het dierenpark herplaatst."

Te weinig bezoekers

Het grootste probleem is ook voor Ouwehands het verminderde aantal bezoekers. "Onderaan de streep zal het niet genoeg zijn. We doen ons best, maar onder de huidige bezoekersprotocollen is een dierentuin niet levensvatbaar."
Robin de Lange, algemeen directeur Ouwehands Dierenpark
We hebben gelukkig een financiële buffer, maar die is niet eindeloos.
Het zijn zorgelijke tijden, maar Ouwehands komt niet direct in gevaar, vertelt Robin de Lange. "Voor dit jaar en volgend jaar vrees ik niet meteen. Daarnaast hebben we Marcel Boekhoorn (miljardair, red.) als eigenaar van het dierenpark en hij kan ons ook financieel helpen."

Hoop op een vaccin

De Lange hoopt op een vaccin. "We hebben gelukkig nog een financiële buffer. Maar die is niet eindeloos en we hopen dat er in de tussentijd een vaccin komt. Ik ben positief ingesteld en denk dat alles goed komt. Maar komt het dat niet, dan zullen we echt op een andere manier naar dierentuinen moeten kijken. Die kunnen in de huidige vorm niet bestaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.