RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De 'hulk onder de planten' zorgt voor problemen bij ecoduct Maarsbergen

MAARN - Wederom grote problemen met de 'hulk onder de planten': de Japanse Duizendknoop. Dit keer is er heibel over het A12-ecoduct bij Maarsbergen, waar het zogenaamde groene monster is aangetroffen. Dat schrijft de provincie Utrecht naar aanleiding van vragen van de SGP. Rijkswaterstaat is bezig de plant te verwijderen.

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die oorspronkelijk uit, de naam zegt het al, Japan komt. Vriend en vijand vrezen dit super-onkruid, omdat het maar liefst tien centimeter per week kan groeien en schade kan aanrichten aan gebouwen, leidingen en wegen. Ook werkt het onkruid verstikkend voor andere planten.

"De plant groeit niet door beton heen, dat is te veel eer."
Chris van Dijk, Wageningen Universiteit

Genoeg redenen om de plant te verwijderen van het ecoduct, maar dat is zo makkelijk nog niet. Eenmaal gevestigd is de plant bijna niet uit te roeien. En goedkoop is het allerminst, al is het onduidelijk wat de precieze kosten zijn. Het verwijderen van de plant wordt nu gecombineerd met andere werkzaamheden, namelijk het herstellen van een lekkage.

Schade aan gebouwen
Het is overigens "hoogst onwaarschijnlijk" dat de Duizendknoop de oorzaak is van de lekkage, zegt Chris van Dijk van de Wageningen Universiteit. "Als de wortelstokken ergens een gaatje vinden, kunnen ze daar doorheen groeien. Die wortels worden dikker en veroorzaken dan schade, meestal in metselwerken, bruggetjes en schuren met dunnere wanden bijvoorbeeld. Maar moderne bouwwerken met beton, daar kan de plant niet doorheen. Dat is te veel eer."

'Per ongeluk meegekomen'
Volgens de omgevingsmanager van Rijkswaterstaat is de plant mogelijk per ongeluk meegekomen bij de verbreding van de A12. "Tussen 2009 en 2013 is de A12 Lunetten/Veenendaal verbreed. Toen bestonden er nog geen eisen voor de Japanse Duizendknoop. Het kan zijn dat de plant er terechtgekomen is via grondtransporten."

De sloopplant duikt regelmatig op bij infrastructurele projecten, bij de verbreding van de A27 en de A1 is dat ook gebeurd.

Eind oktober
De werkzaamheden op het ecoduct bij Maarsbergen zijn eind oktober klaar. Dan moet de Japanse Duizendknoop verwijderd zijn en de lekkage hersteld.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -