RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kabinet neemt aanvullende maatregelen, situatie provincie Utrecht 'zorgelijk'

PROVINCIE UTRECHT - Als je kijkt naar het groeiende aantal coronabesmettingen in Nederland, is de tweede golf begonnen. Dat zei minister Hugo de Jonge vrijdag op een ingelaste persconferentie die hij samen met premier Mark Rutte gaf.

"Als we kijken naar de situatie in ziekenhuizen is het nog niet zover", aldus De Jonge. "Het is aan ons samen te voorkomen dat het zover komt." Omdat er inmiddels veel meer informatie beschikbaar is over het virus, "kunnen we de tweede golf breken".

Risicoregio's
De Jonge maakte samen met premier Mark Rutte ook bekend dat het land opgedeeld wordt in risicoregio's op drie verschillende niveaus. Op het eerste niveau is waakzaamheid geboden, maar zijn er geen aanvullende maatregelen nodig. Op het tweede niveau is de situatie zorgelijk en zijn er wel aanvullende maatregelen nodig. Op het derde niveau is de situatie ernstig en zijn er harde maatregelen nodig.

De provincie Utrecht valt samen met Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Kennemerland en Hollands Midden onder de zes regio's die op het tweede niveau zitten. De regio's zullen extra maatregelen nemen en deze zelf bekendmaken.


In ieder geval geldt in deze regio's dat horeca vanaf zondag om 0.00 uur geen nieuw bezoek meer naar binnen mag laten en om 01.00 uur de deuren moet sluiten. Ook mogen groepen zowel binnen als buiten uit niet meer dan 50 personen bestaan.

Kinderen
De Jonge maakte ook bekend dat kinderen tot en met 12 jaar met milde klachten niet meer getest hoeven te worden op het coronavirus. Dat heeft het kabinet besloten na advies van het OMT.

Kinderen met een snotneus, kriebelhoest of keelpijn kunnen gewoon naar school, aldus de minister. "Het verspreidingsrisico is heel gering." Het scheelt ook drukte als ze niet meer getest worden. Ouders die hun kinderen toch willen laten testen mogen dat gewoon doen, zei De Jonge.

Kijk de persconferentie van Rutte en De Jonge hieronder terug:Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -