RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ondernemers De Ronde Venen boos over belastingstijging van 88 procent

DE RONDE VENEN - Ondernemers in De Ronde Venen zijn woedend over plannen van de gemeente om de belasting op bedrijfspanden met 88 procent te verhogen. Ondernemersclub VIB De Ronde Venen komt in verzet: "De lastenverzwaring van 88 procent is enorm. Dat is absurd. Maar ook het moment is bijzonder slecht gekozen. Dit is het moment dat veel ondernemers zorg nodig hebben en geen lastenverzwaring."

De gemeente erkent dat er sprake is van een stijging van 88 procent maar zegt dat de onroerendezaakbelasting (ozb) nu juist erg laag is. "De afgelopen jaren heeft de gemeente de ozb voor woningen verhoogd. De ozb voor niet-woningen is daar niet in meegegaan. Er is nu voor gekozen om de ozb voor niet-woningen te verhogen."

We zaten er ver onder en nu trekken we het iets gelijk."
Woordvoerder Gemeente De Ronde Venen over ozb-belasting bedrijfspanden

Vergelijkbaar
De ozb voor niet-woningen zou op een vergelijkbaar niveau komen te liggen als in omliggende gemeentes. "We zitten zelfs nog iets onder het gemiddelde", aldus de gemeentewoordvoerder. "We zaten er ver onder en nu trekken we het iets gelijk."

Maar volgens ondernemer DaniŽl Storm zijn er bedrijven die zo'n lastenverhoging er nu niet bij kunnen hebben omdat de financiŽn zijn ingericht op het bestaande tarief.

Storm hoorde als voorzitter van ondernemersvereniging VIB De Ronde Venen voor het eerst over de plannen tijdens een online bijeenkomst met wethouders Alberta Schuurs-Jensema van FinanciŽn (VVD) en Rein Kroon van Economie (CDA). Storm : "De wethouder zei toen: als het gaat om een pand van twee ton dan gaat het om 500 euro. Dan denk ik: ja, da's makkelijk gezegd. Ondernemers hebben de naam dat ze allemaal in een dikke Mercedes rijden maar dat is echt niet zo."

De lokale economie heeft zorg nodig en geen lasten. Daar zijn ze in Den Haag ook mee bezig, en dan gaat de gemeente besluiten om de lasten te verhogen. Ongekend en onacceptabel vinden wij."
DaniŽl Storm, voorzitter ondernemersvereniging VIB De Ronde Venen

Hoewel het met sommige ondernemers nu prima gaat, hebben anderen juist veel problemen, zegt Storm. "Er zijn veel bedrijven in onze regio waar ze niet meer kunnen slapen van de angst." Hij ziet liever dat de gemeente op andere manieren aan geld komt. "De lokale economie heeft zorg nodig en geen lasten. Daar zijn ze in Den Haag ook mee bezig, en dan gaat de gemeente besluiten om de lasten te verhogen. Ongekend en onacceptabel vinden wij."

Meer inkomsten en bezuinigingen
Het plan voor de verhoging van de ozb op niet-woningen zoals bedrijfspanden komt uit de programmabegroting van De Ronde Venen. Daarin doet het college uit de doeken hoe ze de boekhouding volgend jaar wil inrichten.

Uit de begroting komt het beeld naar boven dat het college zware tijden verwacht. De gemeentewoordvoerder: "We hebben gekeken naar drie terreinen. Waar we de inkomsten kunnen verhogen, waar er geschrapt kan worden in de organisatie en waar we kunnen schrappen in de voorzieningen."

Dat alles is terug te zien in de plannen. Zo stijgen de algehele lasten voor een bewoner, dus de kosten voor het riool, afval en de ozb-belasting met iets meer dan 9 procent.

Minder geld uitgeven
De gemeente vindt het ook nodig om minder uit te geven. Zo wordt het aantal uren huishoudelijke hulp verlaagd. Bij jeugdzorg wordt er scherp gekeken hoe kostenstijgingen voorkomen kunnen worden, voor er bezuinigd wordt. Daarbij wordt er ingezet op preventie om te voorkomen dat er duurdere hulp moet worden ingeschakeld. Ook komt er een 'poortwachter' die gaat kijken of het aantal jongeren dat wordt behandeld voor ernstige dyslexie omlaag kan.

De gemeente wil verder subsidies aan de bibliotheek, het Centrum voor Jeugd en Gezin (dat workshops aan ouders geeft) en Multi Mondo (een stichting die onder meer zwemlessen voor vrouwen organiseert) verlagen of stopzetten.

De programmabegroting is een voorzet op een definitieve versie en wordt verder besproken tijdens de raadsvergaderingen van 28 en 29 oktober.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -