Besmette personen woonzorgcentrum Leerdam maken het redelijk goed

© RTV Utrecht
LEERDAM - Het gaat redelijk goed met de besmette bewoners en medewerkers van woonzorgcentrum Present in Leerdam. Deze week werd bekend dat daar in totaal 24 mensen besmet zijn.
Het begon allemaal met een paar bewoners die milde klachten hadden. De procedure is dan zo dat er direct getest wordt of er nog meer mensen zijn met corona. Dat bleek zo te zijn. Dertien bewoners en elf medewerkers zijn besmet met het virus, bevestigt een bestuurder van Present.
Op een plek als deze, waar demente ouderen wonen, heeft zo'n situatie veel gevolgen. Het is lastig de bewoners uit te leggen wat er aan de hand is. "Mensen met vergevorderde dementie vinden het al lastig om zelf te vertellen hoe ze zich voelen, laat staan dat je ze kan vertellen wat er gebeurt. Dat lukt eigenlijk niet", vertelt Janneke Louisa. Als bestuurder bij Present heeft ze de handen vol.
Bewoners in het woonzorgcentrum leven en eten samen in een huiselijke situatie. Afstand houden is niet te doen, helemaal niet voor mensen met vergevorderde dementie. Het personeel draagt nu beschermende kleding en het eten wordt bezorgd in plaats van dat er zelf wordt gekookt.
Bestuurder Present: "Het enige wat je kan doen, is op liefdevolle manier zorg verlenen"

Bezoek

Waar in het begin van de pandemie alle zorgcentra hermetisch op slot gingen, wil Present nu toch samen met de GGD nadenken over mogelijkheden voor bezoek. "Het gaat in dit geval ook om kwaliteit van leven", vertelt Janneke Louisa. Zowel de bewoners als hun familie en partners vinden het heel erg om elkaar te moeten missen, zeker omdat de meeste van onze bewoners al boven de 80 zijn.
Present heeft gisteravond een speciale avond georganiseerd voor familieleden om ze op de hoogte te brengen. Eventueel bezoek moet straks zelf de keuze maken of hun partner, vader of moeder het aan kan om het bezoek te zien verschijnen in beschermende kleding. Dat kan juist voor verwarring zorgen. "Maar we zijn heel blij dat er mogelijkheden zijn, want ook voor familie is dit heel zwaar", aldus Louisa.
Tot slot wil de bestuurder graag alle medewerkers bedanken. "Ik vind het zo fijn hoe iedereen zijn best doet. Medewerkers van andere locaties zijn meteen toegeschoten en doen wat ze kunnen. Hartverwarmend."
Komende maandag worden alle bewoners en medewerkers nog een keer getest. Dat testen zal worden herhaald tot er geen enkele besmetting meer aanwezig is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.