Den Oudsten wil met regionale coronamaatregelen zorgen voor 'gedragsbeïnvloeding'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een actieplan van studenten(verenigingen) om verspreiding van corona te voorkomen, extra informatiecampagnes en gesprekken met een brede groep aan organisaties. Dat zijn een paar van de regionale coronamaatregelen die de Veiligheidsregio Utrecht invoert bovenop de extra landelijke maatregelen die ministers Rutte en De Jonge vanavond aankondigden. Bekend was al dat vanaf zondagavond kroegen en restaurants na 0.00 uur geen gasten meer mogen ontvangen en om 1.00 uur dicht moeten.
Minister-president Rutte en minister De Jonge kondigden vanavond in een persconferentie een serie maatregelen aan die zondagavond 18.00 uur ingaan in zes regio's: Utrecht, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Kennemerland en Hollands-Midden.
Kroegen, restaurants en cafés moeten dan na 0.00 uur alle gasten aan de deur weigeren. Ook gaat dan de muziek uit en de lichten aan. Wie er nog zit, heeft tot 1.00 uur om weg te gaan. Georganiseerde samenkomsten van meer dan 50 mensen zijn voortaan ook 'meldingsplichtig' met uitzonderingen voor onder meer demonstraties en uitvaarten. Om de druk op testlocaties te verlichten, riep De Jonge mensen op om zich alleen te laten testen bij klachten. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer getest te worden.
Den Oudsten over nieuwe maatregelen in regio

Regionale maatregelen

Bovenop het landelijke pakket kwamen de afzonderlijke Veiligheidsregio's ook met hun eigen maatregelen. Voor de provincie Utrecht was Peter den Oudsten degene die daarover ging. Den Oudsten is als waarnemend burgemeester van Utrecht verantwoordelijk voor de naleving van de coronamaatregelen in de stad Utrecht. Maar hij is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht en die beslist over welke maatregelen worden ingevoerd in de hele provincie Utrecht. De regels waar Den Oudsten het over heeft, gelden dan ook van Amersfoort tot Veenendaal.
In deze provincie neemt het aantal besmettingen volgens de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) vooral toe onder mensen tussen de 20 en de 39 jaar. Ook zijn er veel jongeren van 20 tot 24 met het virus. En dat komt volgens Den Oudsten omdat mensen zich niet aan de regels houden.
De nieuwe maatregelen moeten dat veranderen. Den Oudsten: "Het pakket heeft vooral te maken met gedragsbeïnvloeding van mensen. We gaan met studentenverenigingen praten en studenten hebben ook al hun verantwoordelijkheid genomen en zich als mede-eigenaar van het probleem verklaard door te zeggen: wij maken een actieplan samen met de gemeente, universiteit en hogeschool. Een hele mooie beweging."
De VRU gaat ook door met voorlichtingscampagnes om mensen erop te wijzen hoe ze zich moeten gedragen. In de regio loopt al de campagne 'Hou vol'. In de stad Utrecht is dit 'Thirty030 #KILLDE2EGOLF'. Ook zijn er nog een paar losse initiatieven in diverse gemeentes. Deze worden doorgetrokken tot er eind deze maand een landelijke jongerencampagne van het Rijk is.

In gesprek

De VRU gaat ook gesprekken voeren met een brede groep organisaties om zo jongeren in de regio te overtuigen dat de coronamaatregelen belangrijk zijn. Burgemeester Den Oudsten wil bijvoorbeeld volgende week van sport-, studie-, en gezelligheidsverenigingen horen hoe zij de verspreiding van het coronavirus denken tegen te gaan. Als burgemeester sprak hij af dat zij met een actieplan komen.
In een interview met RTV Utrecht vertelde Den Oudsten dat er in de stad Utrecht nog niet echt brandhaarden zijn ontstaan door studentenfeestjes. Een andere studentenactiviteit baart wel zorgen: hospiteeravonden. "Als er iemand acht keer gehospiteerd heeft, en corona blijkt te hebben, zie je opeens dat er meer dan 200 contacten bij betrokken zijn. Het is heel erg ingewikkeld om dat in te dammen."
De VRU richt zich niet alleen op studenten. Er gaat ook regiobreed gepraat worden met sportclubs, ondernemersverenigingen, onderwijsinstellingen en organisaties van studenten en studentenhuisvesters. Verder worden welzijnsinstellingen, jongerenwerkers, bondgenoten, vertegenwoordigers van migrantenorganisaties en zelfs de detailhandel aangesproken.
De Veiligheidsregio kijkt ook of kwetsbare groepen beter beschermd kunnen worden door aan winkels, bibliotheken, en buurtcentra te vragen of ze speciale tijdstippen kunnen instellen waarop bijvoorbeeld ouderen rustig langs kunnen komen.
Daarnaast komen er verscherpte controles op naleving van de maatregelen in bijvoorbeeld parken en zullen locaties waar een besmettingshaard is geconstateerd sneller worden gesloten om besmettingen tegen te gaan. En er komt meer toezicht en handhaving in parken, gebieden waar vaak illegale feesten worden georganiseerd en sectoren waar veel besmettingen plaatsvinden.
Goede handhaving van de regels blijft wel een opgave aldus Den Oudsten: "Ik zie dat in de Veiligheidsregio handhaving door mijn collega-burgemeesters als probleem wordt gezien." De politie zal gevraagd worden om bij te springen als het nodig is, ook al is bekend dat agenten het nu al erg druk hebben.
Volgens Den Oudsten is dit alles echt nodig. "Utrecht is nog niet zo roodgekleurd als Amsterdam of Rotterdam maar we zien de curves van de besmettingen in een hoog tempo oplopen volgens hetzelfde patroon als die twee steden. Dus er moet hier écht iets gebeuren."

Andere regio's: parksluitingen en handhaving

Ook in de andere vijf Veiligheidsregio's waar het aantal besmettingen toeneemt, worden extra maatregelen getroffen. Zo sluit Amsterdam 's nachts parken af om illegale feesten te voorkomen.
Rotterdam en regio Haaglanden maken bekend strenger te gaan handhaven. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam roept daarnaast ook supermarkten op om meer werk te maken van de naleving van de coronaregels. De Rotterdamse burgemeester sluit niet uit dat de verplichting om in drukke gebieden een mondkapje te dragen, terugkomt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.