RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht krijgt verhalenmachine: met 1 druk op de knop Koch, Campert of Biesheuvel in handen

1/2
UTRECHT - Geen blikje drinken, chips, snoep of koffie, maar een machine waar met één druk op de knop een kort verhaal uit komt rollen. Speciaal voor de start van de het literatuurfestival komt deze verhalenmachine naar Utrecht. Het is voor het eerst dat het apparaat te zien is in ons land.

Het motto van literatuurfestival ILFU dit jaar is 'We need stories'. Festivaldirecteur Michaël Stoker vond het dan ook toepasselijk om in het kader daarvan de verhalenmachine naar Utrecht te halen. "Een kort verhaal weet je in een paar minuten te ontroeren of aan het denken te zetten. Ideaal voor onderweg. De verhalenmachine is een geweldige manier om mensen op onverwachte plekken te verrassen met literatuur. En nu eens niet op een scherm maar ouderwets op papier."
De verhalenmachine is bedacht en ontwikkeld in Frankrijk en met behulp van de Amerikaanse filmregisseur en café-eigenaar Francis Ford Coppola groot geworden. Hij nam het apparaat mee naar zijn café in San Francisco en investeerde in het Franse bedrijf. Inmiddels zijn er honderden van deze zogenoemde 'short story dispensers'. Ze zijn over de hele wereld te vinden op treinstations, luchthavens, in bibliotheken en scholen.
In de machine komen korte verhalen van onder anderen Remco Campert, Manon Uphoff, Lévi Weemoedt, Herman Koch, A.L. Snijders, Esther Gerritsen en Maarten Biesheuvel. Een liefhebber drukt op de knop en dan rolt er vanzelf een kort verhaal van een van deze schrijvers uit de machine. Helemaal gratis. De verhalen worden daarnaast inktloos geprint op biologisch afbreekbaar papier.

Op 24 september wordt de verhalenmachine in gebruik genomen bij de start van het literatuurfestival. Daarna zal het apparaat steeds op een andere plek in de stad komen te staan. Na het festival krijgt de verhalenmachine een plekje in TivoliVredenburg en zal het apparaat ook worden ingezet op festivals en evenementen.

 | Foto: Anna van Kooij


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -