RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verpleegkundigenbond NU'91 overweeg juridische stappen om mondkapjes

NIEUWEGEIN - NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, overweegt juridische stappen nu het RIVM heeft erkend dat schaarste mede een rol speelde bij de richtlijn voor het dragen van mondkapjes in de ouderenzorg. De vakbond reageert "geschokt" op het berichtgeving van Nieuwsuur hierover, en wil spoedoverleg met de verantwoordelijke ministers.

"Dit is onvoorstelbaar", zegt Stella Salden, voorzitter van NU'91. "De gezondheid van verpleegkundigen en verzorgenden is in gevaar gebracht. Ze zijn onnodig blootgesteld aan het risico om zelf ziek te worden of patiŽnten te besmetten. Het niet kunnen beschikken over voldoende mondmaskers heeft gezorgd voor veel emotionele en psychische druk. Schandelijk dat er zo wordt omgesprongen met deze beroepsgroep. Ze zijn terecht woedend over dit nieuws", aldus Salden.

De beroepsorganisatie zegt dat al vanaf het begin bij de minister van Volksgezondheid en de inspectie is aangekaart dat deze maatregel niet klopt. "Daarbij is voortdurend gevraagd of deze was gebaseerd op schaarste, maar al die keren werd aangegeven dat dit niet zo was."

Verspilling of schaarste?
Maandenlang hoefden medewerkers in de ouderenzorg geen mondmasker te dragen wanneer ze maar kort bij een coronapatiŽnt of iemand met coronaklachten kwamen, zelfs binnen een straal van 1,5 meter. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hield tot nu toe vol dat de richtlijnen er waren om niet onnodig mondkapjes te verspillen, maar wat er in stond zou puur over veiligheid gaan, niet over schaarste.

Maar Nieuwsuur meldde gisteren dat schaarste toch wťl een rol speelde bij het mondkapjesadvies. De richtlijnen werden daarom later weer aangepast, maar de beroepsgroep werd daar niet over geÔnformeerd. Het RIVM zei gisteren in een reactie dat nooit ontkend is dat schaarste een rol speelde bij het mondkapjesadvies voor de ouderenzorg. Het instituut erkende wel dat het aanpassen van de richtlijn duidelijker gemeld had moeten worden.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -