Aron (21) slachtoffer van homogeweld in Utrecht, COC en Artikel 1 komen met nieuw meldpunt

UTRECHT - Na een gezellige avond is Aron onderweg naar zijn huis in Utrecht als er bij Hoog Catharijne iemand tegen hem aanbotst. Hij loopt door maar wordt even later op zijn schouder getikt. Als hij zich omdraait volgt een vuistslag in zijn gezicht. "Vieze homo", klinkt er onder meer. Na nog een klap op het achterhoofd van Aron rent de belager ervandoor.
Het is iets waarvan hij altijd in zijn achterhoofd hield dat het kon gebeuren, schrijft Aron een dag later op zijn Instagram-pagina. Het bericht, nu vijf dagen geleden, heeft inmiddels bijna 20.000 likes gekregen en meer dan 1600 mensen hebben erop gereageerd. "Ik wil met dit verhaal jullie erop wijzen dat ik dagelijks op straat word uitgescholden, nagefloten en nagekeken word", schrijft hij.
Aron deelde zijn verhaal op Instagram
Aron deelde zijn verhaal op Instagram © Instagram mokkels4mokkels
En hij is niet de enige, zegt Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC Midden-Nederland. "De laatste maanden lijkt het echt de spuigaten uit te lopen. Daar maak ik me zorgen over." Ondanks dat geweld geen uitzondering, is ze geschokt na het lezen van Aron zijn verhaal. "Het is niet oké dat dit soort dingen gebeuren. Soms raken mensen eraan gewend dat ze worden nageroepen, maar dat betekent niet dat het oké is."
We zijn zó klaar met anti-LHBTIQ+ geweld, laat COC Midden-Nederland weten. Met een nieuw meldpunt wil de organisatie het probleem zichtbaarder maken. Er wordt daarvoor samengewerkt met Artikel 1 Midden-Nederland, dat al een discriminatiemeldpunt had. "We zijn samen om tafel gegaan om te kijken hoe we het konden verbeteren."

Nieuw meldpunt

Het resultaat is "een gloednieuw anti-discriminatiemeldpunt". Hier kan iedereen die te maken heeft met discriminatie - op welk vlak dan ook - melding doen van een incident. Dat kunnen incidenten online zijn, zoals op social media, maar ook als er sprake is van discriminatie bij sollicitaties bijvoorbeeld, of verbaal of fysiek geweld op straat.
Wat anders is ten opzichte van de oude situatie, is dat het nieuwe meldpunt niet alleen incidenten registreert maar ook slachtoffers van discriminatie gaat helpen bij het doen van aangifte en voorziet in nazorg. "We nemen contact op met slachtoffers om te kijken: hoe gaat het met je en wat kunnen we voor je doen, en vind je het bijvoorbeeld fijn om samen met ons aangifte te doen", schetst Van Nieuwenhuijze.

Heel dapper

Gisteren ondertekenden het COC en Artikel 1 een overeenkomst en op 9 oktober wordt het nieuwe meldpunt gelanceerd. "En, ik ben apetrots", zegt Van Nieuwenhuijze, "want Aron gaat samen met de directeur van Artikel 1 en mij het meldpunt openen. Dat vind ik zo dapper van hem." Van Nieuwenhuijze zocht zelf contact met Aron na zijn verhaal over de mishandeling. "Ik heb hem een bericht gestuurd om te vragen hoe het met hem gaat." Van het één kwam het ander en zo ontstond de samenwerking voor de lancering van het nieuwe meldpunt.
Met Aron gaat het inmiddels naar omstandigheden goed, vertelt Van Nieuwenhuijze. "Maar dat neemt niet weg dat dit grote impact op zijn leven heeft." Hij heeft nog altijd last van herbelevingen, slaapproblemen en hoofdpijn bijvoorbeeld. Het toont volgens Van Nieuwenhuijze het belang van actie aan. "Want fysiek geweld moet stoppen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.