Utrechtse horeca niet blij met nachtsluiting: 'Dit werkt averechts'

UTRECHT - Utrechtse horecaondernemers zijn niet te spreken over de nieuwe regionale maatregelen om het oplopende aantal coronabesmettingen terug te dringen. De kroegen moeten vanaf zondag eerder dicht. Vanaf middernacht mag niemand meer naar binnen en om 01.00 uur moeten de cafés dicht zijn.
'Nieuwe coronamaatregelen werken averechts'
"Ik baal ervan, we worden als branche niet serieus genomen", zegt Daan Smeltzer, bestuurslid van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht en eigenaar van onder meer Stan & Co. "We zijn als horecaondernemers juist gewend om veilig en gastvrij te zijn en met deze beslissing ondermijn je dat."
De maatregelen gaan volgens Smeltzer ook zeker niet helpen. "Ik verwacht dat ze zelfs averechts gaan werken. Op het moment suprême stuur je mensen nu naar buiten. Die gaan niet in bed een goed boek lezen, maar feesten nog even door, thuis of op straat. Ik woon zelf naast het Griftpark en hoor wat daar 's nachts allemaal gebeurt. De stapavond is op dit moment veilig en controleerbaar en nu gaan we naar een situatie die onveilig en oncontroleerbaar is."
Gisteravond maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend dat in zes regio's in de randstad het late cafébezoek wordt ontmoedigd door een avondklok in te stellen. In ieder geval geldt in deze regio's dat horeca vanaf zondag om 0.00 uur geen nieuw bezoek meer naar binnen mag laten. Ook moet de muziek uit en de lichten aan. Om 01.00 uur moeten de deuren gesloten zijn. Ook mogen groepen zowel binnen als buiten uit niet meer dan vijftig personen bestaan. Zondag om 18.00 uur de onderstaande maatregelen in werking treden.

Disproportioneel

De regionale maatregelen zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) disproportioneel opnieuw een extra strop om de nek van horecaondernemer. "Weer worden horecabedrijven in het nachtleven, met name cafés en clubs, maar ook evenementenlocaties zoals congres-/ zalencentra en hotels met vergaderlocatie zwaar getroffen, terwijl deze sectoren het op dit moment al ongelofelijk zwaar hebben en nauwelijks omzet draaien door de 1,5 meter en daling in internationaal toerisme. Daar komt bij dat het aanwijzen van regio's in Nederland als code oranje of rood door andere landen nu al leidt tot massale annuleringen."
We doen het, maar mag het nu dan wel even klaar zijn met de complimenten van de overheid a.u.b.!?
Café De Zaak

De Zaak

Café De Zaak in Utrecht reageert teleurgesteld op Facebook. "De persconferentie gezien? Wat zijn we trots op het compliment van de minister-president. De horeca doet het fantastisch en leeft de regels goed na. Het percentage van alle besmetting ligt laag op 5,5 procent. Goed gedaan allemaal en daarom mogen...oh nee moeten we eerder dicht! Na 2,5 maanden sluiting, na investering in desinfectie en 1,5 metermaatregelen, na registratie en triage maatregelen, doen we dit ook wel. Maar mag het nu dan wel even klaar zijn met de complimenten van de overheid a.u.b.!?
Ook KHN vindt dat de maatregelen haaks staan op de mededeling van premier Rutte van enkele weken geleden, waarin hij aangaf dat de horeca een veilige plek is. Hij zei toen: "Thuis geen feestjes of borrels, ga dan liever naar een horecazaak, daar is het veilig."
KHN: "Horecaondernemers en hun medewerkers volgen strenge protocollen en doen er dagelijks alles aan om hun gasten een veilige en gastvrije ervaring te bieden." De bond wijst daarbij ook op het lage aantal besmettingen in de horeca. "Volgens nota bene het RIVM zelf, zit het grootste probleem in het gedrag van mensen en het draagvlak in de samenleving; mensen gaan nog steeds de straat op met klachten. Dat los je niet op door de horeca eerder te sluiten of door het maximum aantal gasten nog verder terug te dringen. Het probleem zal zich hierdoor verplaatsen en de kans op illegale feesten, gezelschappen of samenkomsten na middernacht juist versterken."
Helaas heeft het kabinet de adviezen van verschillende partijen in de wind geslagen
KHN
KHN heeft de afgelopen dagen gelobbyd op zowel landelijk als lokaal niveau om te voorkomen dat er strengere maatregelen voor de horeca zouden worden ingevoerd. "Helaas heeft het kabinet de adviezen van verschillende partijen in de wind geslagen. De huidige maatregelen worden dan ook niet gesteund door VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij hebben aangegeven dat de beperking van sluitingstijden voor de horeca disproportioneel is. Ook de politievakbonden en de Nederlandse BOA bond steunen KHN. Zij voorzien grote problemen - ook qua handhaving -, doordat het probleem zich zal verplaatsen naar buiten, waar het snel uit de hand kan lopen."
KHN voorziet ook extra overlast op straat en in de illegaliteit, wat grote consequenties zal hebben voor de handhaving van de coronamaatregelen en daarmee voor de veiligheid en de volksgezondheid. "Bovendien wordt het probleem op deze manier opnieuw verplaatst naar de grootste besmettingshaard - de privésfeer -, mensen houden tenslotte de behoefte om elkaar te zien." De horecabond dringt er bij het kabinet op aan om zo snel mogelijk met verbeteringen op het derde steunpakket te komen.

Burgemeester

Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Utrecht, sprak zich gisteravond uit over de nieuwe maatregelen. "Utrecht is nog niet zo roodgekleurd als Amsterdam of Rotterdam, maar we zien de curves van de besmettingen in een hoog tempo oplopen volgens hetzelfde patroon als die twee steden. Dus er moet hier écht iets gebeuren", zei hij.
Goede handhaving van de regels blijft een lastige opgave, aldus Den Oudsten. "Ik zie dat in de Veiligheidsregio handhaving door mijn collega-burgemeesters als probleem wordt gezien." De politie zal gevraagd worden om bij te springen als het nodig is, ook al is bekend dat agenten het nu al erg druk hebben.
Waarnemend burgemeester Den Oudsten over de nieuwe coronamaatregelen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.