GGD Utrecht beperkt bron- en contactonderzoek

© RTV Utrecht
UTRECHT - Vanwege grote drukte beperkt ook de GGD regio Utrecht het bron- en contactonderzoek. In totaal doen 10 van de 25 GGD'en dit, bevestigt een woordvoerder. Wie besmet is, moet voorlopig zelf nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan. Huisgenoten en risicogevallen worden nog wel door de gezondheidsdienst gebeld.
"Elke besmetting wordt nog wel onderzocht", benadrukt een woordvoerder. "Omdat de besmettingen fors oplopen, is het nu te druk. Bron- en contactonderzoek kost per besmetting acht uur en dat wordt met deze ingreep zo'n twee uur minder. Met die extra tijd kunnen we weer meer besmettingen onderzoeken."
Het bron- en contactonderzoek is op dit moment beperkt in de zes regio's in de Randstad die volgens het coronadashboard op 'zorgelijk' staan. Verder gaat het om Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Twente en een nog onbekende regio, meldde de NOS eerder vandaag.
GGD'en voeren in geval van een infectieziekte altijd bron- en contactonderzoek uit. Daarmee spoor je besmette personen zo snel mogelijk op, zodat voorkomen wordt dat zij anderen besmetten. In onderstaand filmpje legt dr. Hintaran, arts infectieziektebestrijding van de GGD regio Utrecht, uit hoe het onderzoek precies gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.