Honderden betogers bij Moria-demonstratie op Jaarbeursplein: 'No Mor(ia) excuses'

© Fouad Hallak
UTRECHT - Geef de vluchtelingen die nu op het Griekse eiland Lesbos zitten, zo snel mogelijk onderdak elders in Europa. Daar maken zo'n 600 betogers op het Jaarbeursplein in Utrecht zich hard voor vanmiddag. De deelnemers vragen aandacht voor de situatie van duizenden vluchtelingen die door een brand in kamp Moria op het eiland Lesbos nu veelal op straat leven.
De organisatoren vinden dat "de EU niet langer weg mag kijken en Griekenland als 'schild' kan gebruiken". Nederland heeft toegezegd om 100 minderjarigen op te vangen, maar dat vinden de betogers niet genoeg. De demonstratie in Utrecht wordt georganiseerd door een burgerinitiatief in samenwerking met diverse organisaties, en wordt onder meer gesteund door MiGreat, Europe Must Act en Amnesty International. De 'Moria-deal' die nu is gesloten, vinden de organisatoren "niets waard en een schaamteloze schande".
Betogers willen dat de vluchtelingen zo snel mogelijk herplaatst worden in Europese landen. "Het recht om in veiligheid en waardigheid asiel aan te kunnen vragen, moet worden gerespecteerd. Basale mensenrechten, zoals onderdak, voedsel en sanitair, zijn niet meer aanwezig. Hierin moet worden voorzien", aldus de organisatie. Daarnaast moet er zo snel mogelijk technische en financiële hulp die kant op, om inwoners en vluchtelingen op Lesbos bij te staan, vindt de organisatie.

Verandering in beleid

Of het echt iets gaat veranderen, wordt door hen wel betwijfeld. "Ik vind het moeizaam om te denken dat we met die demonstratie echt iets bereiken", zegt Sofie Croonenberg van de organisatie. "Ik denk niet dat Mark Rutte de foto's ziet morgen en dan zijn hele immigratiebeleid verandert, zo realistisch ben ik ook wel." Maar Croonenberg is niet minder strijdbaar. "We laten zien dat we met veel mensen hier staan voor een ander beleid. We moeten allemaal laten zien dat we het er niet mee eens zijn."
Ook gaat Croonenberg naar Den Haag op 1 oktober. "We hebben brieven uitgedeeld die mensen kunnen ondertekenen." De brieven zijn gericht aan Mark Rutte en Ankie Broekers-Knol, als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid gaat Broekers-Knol over asielbeleid. Volgende week donderdag gaat Croonenberg de brieven aan de staatssecretaris overhandigen in Den Haag.
Mensen lieten met spandoeken en borden van zich horen. "Er waren ook tien sprekers die allemaal een goed verhaal hebben gehouden", zegt Croonenberg. "Een arts die daar gewerkt heeft bijvoorbeeld. Ook Eduard Nazarski, voormalig directeur van Amnesty International, had een mooi verhaal." De demonstratie verliep rustig en coronamaatregelen zijn in acht genomen door de deelnemers. Om 15.00 uur was de demonstratie voorbij.

Meer demonstraties

In 26 andere steden wordt vandaag gedemonstreerd. Om 18.00 uur is er in Den Haag een 24-uurs protest, tot morgen 18.00 uur. Ook in andere Europese landen zoals Duitsland, Italië en Spanje laten mensen van zich horen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.