RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Leraren en zorgmedewerkers bellen massaal naar voorrangslijn coronatest

PROVINCIE UTRECHT - Leraren en zorgmedewerkers proberen sinds vanmorgen half acht in groten getale met voorrang een afspraak voor een coronatest te maken. Het is erg druk op het speciale telefoonnummer 0800-8101.

GGD-directeur Sjaak de Gouw zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het eerste uur meer dan 3100 mensen hebben geprobeerd een afspraak te maken. Veel meer dan de duizend tests per dag waarmee rekening was gehouden.

GGD GHOR Nederland waarschuwt dat het langer kan duren voordat bellers iemand aan de lijn krijgen, of dat ze het een half uur later nogmaals moeten proberen. Volgens de koepel van alle regionale gezondheidsdiensten, "helpt het wanneer je voordat je belt de juiste documenten en gegevens hebt".


Mensen die in het onderwijs en de zorg werken krijgen sinds vandaag voorrang bij coronatests. Ze worden vooral in de ochtend getest, zodat ze in de avond meteen de uitslag hebben. De maatregel moet personeelstekort en uitval in de zorg en het onderwijs voorkomen.

Een afspraak maken kan alleen met een verklaring van de werkgever. Alleen zeggen dat je in de zorg of onderwijs werkt en klachten hebt, is niet genoeg.

Het kabinet had de voorrang voor zorg- en onderwijspersoneel eerder aangekondigd, omdat de wachttijden voor tests steeds langer duren. Wegens tekorten bij de laboratoria kunnen de teststraten de hoge vraag niet aan.

Het is de bedoeling dat de regeling tijdelijk van aard is. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

Om te voorkomen dat ook bij de voorrangsstraten lange wachttijden ontstaan, is werkgevers gevraagd in de gaten te houden dat werknemers zich niet met voorrang laten testen als het niet nodig is.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -