RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Maarssenaar Anouar T. staat terecht voor moord op advocaat Derk Wiersum

1/4
MAARSSEN/SOEST - Iets meer dan een jaar geleden werd Derk Wiersum, advocaat van de Utrechtse kroongetuige Nabil B., doodgeschoten. Vandaag staan de verdachten van de moord voor het eerst alle drie tegelijk terecht. Dat gebeurt tijdens een tussentijdse zitting in een extra beveiligde zaal van de rechtbank op Schiphol.

Tot dusver hebben Anouar T. uit Maarssen, Giermo B. uit Almere en Rotterdammer Moreno B. de beschuldigingen van de hand gewezen of gezwegen. Het Openbaar Ministerie zal vandaag de stand van het onderzoek toelichten.

Anouar T. (27), een neef van kopstuk Ridouan T., werd in november gearresteerd. Justitie verdenkt hem behalve van een aansturende rol bij de moord op Wiersum ook van onder meer het helen van gestolen auto's en een moordpoging in de Utrechtse Adelaarstraat. Eerder verscheen hij apart van de andere twee voor de rechter, mede door de andere zaken.

 Links Anouar T., rechtbanktekening gemaakt op 4 maart dit jaar. Links Anouar T., rechtbanktekening gemaakt op 4 maart dit jaar. | Foto: ANP Aloys Oosterwijk

Kroongetuige
Nabil B. is de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan T. uit Vianen de hoofdverdachte is. B.'s broer werd in maart 2018 doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. Anderhalf jaar later volgde zijn advocaat. Sinds de moorden is Marengo het zwaarst bewaakte proces in de Nederlandse rechtsgeschiedenis.

 Links verdachte Giermo B. tijdens een zitting begin dit jaar. Links verdachte Giermo B. tijdens een zitting begin dit jaar. | Foto: ANP Aloys Oosterwijk

De 44-jarige Wiersum werd in de ochtend van 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam toen hij naar zijn werk wilde gaan. De opdracht voor de moorden op de advocaat en de broer van kroongetuige B. worden toegeschreven aan Ridouan T., die geen genade zou kennen met verraders. T. is vooralsnog voor geen van beide moorden in staat van beschuldiging gesteld.

Uit onderzoek is gebleken dat de uitvoerders de advocaat al geruime tijd observeerden. Ze zijn vermoedelijk tientallen keren door zijn straat gereden en hebben er gepost. Mogelijk zouden de mannen al eerder hebben willen toeslaan.

Auto's
Een drietal auto's speelt een hoofdrol in het rechercheonderzoek. Een van de wagens, een blauwe Renault Mégane, werd vorig jaar in de nacht van 24 op 25 juni gestolen in Nieuwegein. In Groenekan werd een rolstoel gedumpt die in een grijze Volkswagen Transporter met geblindeerde ramen stond.

 De gebruikte Renault Mégane. De gebruikte Renault Mégane. | Foto: Politie

De vermoedelijke daders gebruikten voor de laatste rit naar de woning van Wiersum een witte Opel Combo. In die auto is bloed van het slachtoffer gevonden, evenals DNA-sporen en vingerafdrukken van de verdachten Giermo B. (37) en Moreno B.(32).

Arrestaties
Giermo B. is negen dagen na de moord opgepakt op Schiphol, voordat hij naar Suriname kon reizen. In januari volgde Moreno B. Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de uitvoering. Wat de exacte rolverdeling is geweest, is nog niet vastgesteld.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -