RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sluiting horeca rustig verlopen: 'Maar echte vuurdoop moet nog komen'

PROVINCIE UTRECHT - De eerdere sluiting van de horeca gisteravond is rustig verlopen. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Volgens kroegbazen hadden bezoekers begrip voor de maatregelen en ging iedereen rustig naar huis. Toch zijn er twijfels over het effect en wordt er huiverig naar komend weekend gekeken.

In zes regio's in de Randstad moeten horecagelegenheden sinds gisteren om 01.00 uur sluiten. Na middernacht mogen er geen nieuwe klanten meer naar binnen. De nieuwe maatregelen moeten het toenemende aantal besmettingen beteugelen, maar zorgt ook voor irritatie bij horeca-ondernemers.

Frisse tegenzin
Desondanks verliep de vervroegde sluiting vannacht rustig. "We hebben een online bestelsysteem dus die hebben we om iets voor 00.00 uur gewoon uitgezet", vertelt de bedrijfsleider van eetcafé De Poort in Utrecht. "Maar op een zondagavond is het sowieso wat rustiger. Ik vraag me af hoe het aankomend weekend gaat als mensen na twaalven nog even naar het toilet willen."

De bedrijfsleider heeft twijfels bij het effect van de maatregelen. "Ik denk dat mensen thuis het feestje gewoon doorzetten. Ik vind het allemaal een beetje overdreven, maar we houden ons met frisse tegenzin aan de regels."

Volgens café Le Journal is het nog lastig te zeggen hoe de vervroegde sluitingstijd gaat verlopen. "We hebben een groot terras op het Neude en die moet altijd om 01.00 uur dicht. Met dit weer zitten er maar weinig mensen binnen. We hebben begrip voor de nieuwe regels. Alles beter dan een volledige sluiting. Dat zou verschrikkelijk zijn."

Vuurdoop
Ook bij café De Zaak in de Utrechtse binnenstad verliep de sluiting gisteravond rustig. De kroeg reageerde teleurgesteld toen de nieuwe maatregelen werden afgekondigd, maar zet z'n beste beentje voor. "De regels worden gemaakt, en wij voeren ze uit. Daar is geen discussie over mogelijk. Sommige gasten zijn er wat verbitterd over. Ze vragen zich af waarom ze de ene week wel iets mogen en de andere week niet. Maar de meeste bezoekers begrijpen heel goed waarvoor de regels zijn", vertelt assistent-bedrijfsleider Stijn. "De regels zijn wat ze zijn en we kunnen daar toch niks aan veranderen."

Stijn vermoedt dat de echte vuurdoop nog moet komen. "Op zondagavond is het rustiger. Later in de week wordt het drukker maar dan hebben mensen ook al een week kunnen wennen aan de regels. We moeten kijken hoe dit gaat. De tijd zal het leren."

Algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland, Dirk Beljaarts, beaamt dit. Volgens hem is het lastig om conclusies te verbinden aan gisteravond. "De politie was gisteravond veel aan het controleren. Maar ik denk dat een zondagavond een vertekend beeld geeft. Het is afwachten hoe het de rest van de week gaat verlopen", aldus Beljaarts.

Oplopend
Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Utrecht, benadrukte dit weekend nog het belang van de nieuwe regels. "Utrecht is nog niet zo roodgekleurd als Amsterdam of Rotterdam, maar we zien de curves van de besmettingen in een hoog tempo oplopen volgens hetzelfde patroon als die twee steden. Dus er moet hier écht iets gebeuren", zei hij toen.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -