Grote drugsbende ook gelinkt aan methamfetamine-lab in Vleuten

Inval bij een pand in Vleuten in juli 2020.
Inval bij een pand in Vleuten in juli 2020. © 112mediautrecht
UTRECHT/DE MEERN - In de rechtbank in Utrecht is vandaag het proces van start gaan tegen 13 vermeende leden van een omvangrijke drugsorganisatie. De meeste verdachten werden op 30 juni aangehouden tijdens politie-invallen in zeker 33 plaatsen in Nederland. De politie kwam de groep op het spoor door het hacken van de EncroChat-server die criminelen gebruikten voor het versleuteld uitwisselen van berichten.
Bij de actie werden grote hoeveelheden harddrugs gevonden; met name crystal meth, amfetamine, MDMA en cocaïne. Volgens het Openbaar Ministerie runde de groep zeker vijf drugslabs. Naast Vleuten zijn labs ontdekt in het Zuid-Hollandse Ridderkerk, het Brabantse Herwijnen en Kerkenveld in Drenthe. Het onderzoek, dat Appel is gedoopt, is nog in volle gang. Mogelijk worden er nog meer verdachten en verdenkingen toegevoegd.

Invallen in Utrecht

In de regio Midden-Nederland werden op 30 juni in totaal vijf invallen gedaan in Utrecht en De Meern. Tijdens de inleidende zitting in deze zaak linkte het Openbaar Ministerie de organisatie vandaag ook aan een drugslab in Vleuten. Dat lab werd op 10 juli in de kelder van een woning ontdekt door Brabantse politiemensen die een verdachte uit Eindhoven volgden.
Onder de verdachten is slechts één Utrechter. Bij de inval op 30 juni werd bij de 37-jarige G.K. ruim 30 liter amfetamine-olie aangetroffen. Hij had ook een zogenoemde cryptotelefoon, waarmee hij volgens de twee officieren van justitie met andere verdachten communiceerde. Er wordt nog onderzocht of de Utrechter ook iets te maken had met het drugslab in Vleuten.
Kelder van het drugshuis in Vleuten
Kelder van het drugshuis in Vleuten © Politie Oost Brabant
Twee andere verdachten, beiden 35 jaar, komen oorspronkelijk uit Zeist. Bij de ene man werd in Den Haag bijna 11 kilo cocaïne gevonden. Bij de andere man in Eindhoven werden onder meer 2700 MDMA-tabletten en twee kilo amfetaminepasta en -olie aangetroffen. De meeste verdachten zwegen over de verdenkingen. De eigenaar van een bedrijfsloods waar een drugslab in gevestigd was, zei spijt te hebben dat hij zich hiermee had ingelaten en dat hij een stevige gevangenisstraf verwacht.

EncroChat

Het onderzoek Appel naar de omvangrijke drugsbende ging van start toen de politie ongemerkt kon meelezen met berichten die criminelen uitwisselden via de gehackte server van EncroChat. De miljoenen onderschepte berichten hebben een schat aan bewijsmateriaal opgeleverd. Zo kwam de politie ook op het spoor van martelkamers die criminelen hadden ingericht in Wouwse Plantage. Informatie die werd verzameld in het martelkamer-onderzoek 26Lemont speelt ook een rol bij de drugszaak Appel.
De politie heeft door de onderschepte berichten ook zicht gekregen op de top van de drugsorganisatie, zegt het OM. De mensen die de organisatie aansturen, financieren en bepalen waar het drugsafval werd geloosd, zouden nu ook in beeld zijn.
De aanklagers benadrukten dat crystal meth een zeer verslavende harddrug is, met een verwoestende werking op het centrale zenuwstelsel. Gebruikers maken zich schuldig aan diefstal en andere misdrijven om aan geld te komen. Het dumpen van de giftige afvalstoffen is zeer schadelijk voor milieu.

Zaak van lange adem

Vandaag werd duidelijk dat de enorme drugszaak Appel voorlopig nog niet inhoudelijk zal worden behandeld. Volgens het OM is het onderzoek nog in volle gang. Vooral het onderzoeken van telefoons, laptops en andere digitale gegevensdragers van verdachten kost nog veel tijd. Er kan ook nog informatie uit andere onderzoeken over deze zaak naar boven komen. De volgende zitting, half december, is daarom opnieuw pro forma.
Alle verdachten vroegen de rechtbank vandaag om de rechtszaak in vrijheid af te mogen wachten, eventueel met enkelband of tegen een borgsom. Het OM verzette zich daar in alle gevallen tegen. Volgens de aanklagers zijn de feiten waarvan de mannen worden verdacht te ernstig en is er voldoende bewijs. Ook zou er gevaar zijn dat zij opnieuw in de fout gaan. De rechtbank neemt daar vanavond een beslissing over.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.