Minder besmettingen in Veenendaal dan Ede, maar toch moet de kroeg er eerder dicht: 'Niet uit te leggen'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - De regionale coronamaatregelen pakken extra zuur uit voor horecaondernemers aan de grens van de provincie. Want waar in Veenendaal, Rhenen en Renswoude de kroegen om 1.00 uur dicht moeten, hoeft dat een paar kilometer verderop in Gelderland niet. "De burgemeester zei al dat de maatregelen moeilijk uit te leggen zijn, maar wat mij betreft is het helemaal niet uit te leggen."
Reinout Bosman van muziekcafé Thuis in Veenendaal merkte het zondag meteen. "Zondag is hier echt een uitgaansavond en dat loop je nu ook mis. Het kleine beetje omzet dat je nog had na alle coronamaatregelen wordt nu ook nog een keer gehalveerd. Op deze manier wordt het voor ons heel lastig om het hoofd boven water te houden."

Avondklok

Vrijdagavond maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend dat in zes regio's in de Randstad het late cafébezoek wordt ontmoedigd door een avondklok in te stellen. Vanaf middernacht mag er geen bezoek meer naar binnen en moet de muziek uit en de lichten aan. Om 1.00 moet de deur echt dicht. Verder mogen er niet meer dan vijftig mensen op het terras of in de kroeg zijn.
Dat wij nu op dezelfde manier als de stad Utrecht beoordeeld worden, is heel zuur.
Kroegbaas Reinout Bosman
Maar waar er in Veenendaal, Rhenen en Renswoude de laatste weken nauwelijks besmettingen waren, zijn die er aan de Gelderse kant van de grens juist wel. In Ede en in studentenstad Wageningen ligt de besmettingsgraad hoger, maar mogen de kroegen nog wel langer open. "Het is natuurlijk heel vervelend dat ze dit regionaal regelen", zegt Bosman. "Dat wij nu op dezelfde manier als de stad Utrecht beoordeeld worden, is heel zuur. Als het nodig is, doe ik graag mee met alle maatregelen, maar er waren hier nauwelijks besmettingen. Die veiligheidsregio's zijn eigenlijk veel te groot."

Maatwerk

Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal heeft binnen de Veiligheidsregio Utrecht gepleit voor meer maatwerk en lokale maatregelen, maar er konden hier geen uitzonderingen gemaakt worden. "Dit is nou eenmaal inherent aan het feit dat we grenzen hebben", aldus een woordvoerder van de Utrechtse burgemeester Peter den Oudsten, die ook voorzitter is van de veiligheidsregio. "Dat is waar we mee zitten en het maakt het inderdaad wel ingewikkeld. Maar we zijn net begonnen en moeten ook kijken hoe het uitpakt. Lokale maatregelen zitten er nu niet in, maar we houden de situatie wel in de gaten."
Ook burgemeester Kats noemt het "fijn dat niet in heel Nederland dezelfde maatregelen nodig zijn, maar de keerzijde is dat er altijd weer een nieuwe grens is waarover de vraag kan worden gesteld of dat de juiste is." Kats schrijft in een reactie: "Ik moet eerlijk zeggen dat het een maatregel is die lastig uit te leggen is aan onze horecaondernemers. Het coronavirus houdt nu eenmaal niet op bij de (gemeente)grens, die we wel ergens moeten trekken. Daarom heb ik de horecaondernemers geïnformeerd over wat dit voor hen betekent en hen gevraagd hieraan uitvoering te geven."
Ik heb niet de illusie dat onze gasten om 1.00 uur naar huis gaan om een boek te gaan lezen
Kroegbaas Reinout Bosman
De vrees is nu wel dat jongeren uit de oostelijke gemeentes van de provincie 's nachts op de fiets stappen en elders hun heil gaan zoeken. Kroegbaas Bosman gelooft dan ook niet dat de maatregelen een positief effect hebben op de besmettingsgraad. "Ik heb niet de illusie dat onze gasten om 1.00 uur naar huis gaan om een boek te gaan lezen. Die gaan ergens anders misschien toch nog een biertje drinken. Dan haal je ze weg uit de professionele setting die wij proberen te creëren. Dan krijg je mensen die bij elkaar thuiszitten en vaak in veel kleinere ruimtes hun glas drinken, waardoor - denk ik - de besmettingen alleen maar verder oplopen."

Negen besmettingen

Burgemeester Hans van der Pas van buurgemeente Rhenen zegt begrip te hebben voor de zorgen van de ondernemers in de regio, maar wijst er tegelijkertijd op dat de besmettingen ook in zijn gemeente weer oplopen. "Zo goed gaat het hier nou ook weer niet, Ik had in één week negen besmettingen. Dat is meer dan in de twee maanden hiervoor." De regelingen zijn volgens hem ook niet in beton gegoten. "In Wageningen lopen de besmettingen ook op. Je kunt er bijna op wachten dat ook in die regio de regels aangepast gaan worden."
Uiteindelijk gaat het volgens de burgemeester toch om het nemen van verantwoordelijkheid. "Ja, die grens is arbitrair, maar het gaat volgens mij ook vooral om je eigen houding. Hoe later het wordt op de avond, hoe dichter mensen op elkaar kruipen. Dit is nu een duidelijk signaal dat je dat beter kunt laten. Als je dan toch op de fiets stapt om het een paar kilometer verderop weer wel te doen, moet je je afvragen hoeveel dat biertje je waard is. Je moet ook je eigen verantwoordelijkheid nemen, voor kwetsbare groepen en ook voor je eigen familie. Uiteindelijk gaat het er toch om dat mensen niet ziek worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.