RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoortse school zwicht niet voor mondkapjesprotest: 'Zo werkt het hier niet'


AMERSFOORT - Een handjevol mensen van de protestbeweging Viruswaarheid demonstreerde vandaag bij het Farel College in de J.P. Sweelinckstraat in Amersfoort. Ze eisten dat de mondkapjesplicht in de gangen van de middelbare school per direct wordt afgeschaft onder het motto "Laat onze kinderen weer vrij ademen".

De leiding van het Farel College heeft een gesprek gehad met Viruswaarheid, maar is niet van plan het beleid tot wijzigen. Rector Thijs-Jan van der Leij zegt open te staan voor kritiek, maar stelt ook dat een demonstratie niet de manier is om gelijk te krijgen. Het mondkapjesbeleid wordt bovendien al geŽvalueerd met medewerkers, scholieren en ouders. De school vindt dat genoeg.

Op het Farel College was vandaag geen les vanwege een studiedag. Enkele leerlingen die vanmorgen in de buurt van de school waren, lieten weten de ophef niet te begrijpen. "Wij hoeven alleen maar een mondkapje op in de gangen."

De actievoerders hadden spandoeken bij zich en kalkten leuzen op de stoep. Ze noemen de mondkapjes een verstikkende maatregel en bestempelen het als 'kindermishandeling'. "Onze kinderen worden blootgesteld aan zeer ongezonde omstandigheden. Ze worden gedwongen met niet-medische, niet-werkende mondkapjes rond te lopen. Zinloos. Het is symbool van monddood maken", aldus de actiegroep.

Viruswaarheid demonstreerde op een school in Amersfoort tegen de mondkapjesplicht


De actievoerders hebben alle schoolleiders van Nederland laten weten dat als ze een mondkapjesplicht invoeren er groepen demonstranten komen totdat de maatregel weer wordt afgeschaft. "Desnoods beginnen we een kort geding en vervolgens een bodemprocedure."

 Viruswaanzin protesteerde vanmorgen bij de school Viruswaanzin protesteerde vanmorgen bij de school | Foto: Keistadnieuws

Alleen in de gang
Het Farel College heeft leerlingen gevraagd in de gangen het mondkapje te dragen omdat de school nog deels in een verbouwing zit. Daardoor is het in de gangen drukker dan normaal. Tijdens de lessen mogen de leerlingen die weer af doen.

Net als de rector noemt Joost Kentson van het College van Bestuur de demonstratie een "verkeerd middel". Hij pleit voor enkel een dialoog met de ouders en leerlingen. "Wat zijn de effecten van de maatregel? Dat bespreken wij met hen." Het spandoek met de tekst 'Mondkap = kindermishandeling" raakt hem. "Wij zetten ons met hart en ziel in voor onze, jullie kinderen. Laten we elkaar niet onder de gordel raken."

Ook de rector en is ook niet te spreken over de leuzen waarmee de demonstranten aan kwamen zetten. "De teksten zijn kennelijk ingegeven door een hoge mate van frustratie en dat hebben we ook benoemd in het gesprek. Zo werkt het hier niet."

 In de ochtend hadden de actievoerders het schoolplein voorzien van stoepkrijt In de ochtend hadden de actievoerders het schoolplein voorzien van stoepkrijt | Foto: Keistadnieuws


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -