Geen voorrang bij teststraat, dus regelt Utrechtse kinderopvang eigen coronatests: 'Al meer dan 40 gedaan'

Leraren mogen wel gebruik maken van voorrang bij coronatests.
Leraren mogen wel gebruik maken van voorrang bij coronatests. © RTV Utrecht
UTRECHT - Organisaties in de kinderopvang laten personeel gebruik maken van commerciële coronatests. Zij zien zich daartoe genoodzaakt omdat medewerkers geen voorrang krijgen bij reguliere tests van de GGD. "We schatten in dat we hiermee minimaal 80, maar mogelijk zelfs ruim 125 dagen thuiswachten hebben kunnen besparen", zegt Nancy van Thiel van Ludens Kinderopvang.
Ludens heeft tientallen locaties voor buitenschoolse opvang, peuteropvang en kinderdagverblijven in Utrecht. Om medewerkers niet dagen kwijt te raken besloot de opvangorganisatie zelf tests in te kopen. Van Thiel: "We kregen signalen dat collega's soms pas na vier dagen terecht konden bij de reguliere teststraat. De uitslag laat dan ook nog 48 uur op zich wachten. In die gevallen waren we een collega dus een hele week (zes dagen) kwijt."
Vanaf 21 september kan zorg- en onderwijspersoneel zich met voorrang laten testen. Dat is een tijdelijke maatregel, zodra er weer voldoende testcapaciteit is vervalt de voorrang. Volgens de overheid zijn zorgmedewerkers onmisbaar in de strijd tegen corona en zijn leraren essentieel om te zorgen dat kinderen geen achterstand in hun ontwikkeling oplopen. Daarnaast hoeven ouders niet thuis te blijven als leraren met voorrang getest kunnen worden. Andere vitale beroepen krijgen geen voorrang.

In de provincie Utrecht zijn er in Utrecht en Vianen teststraten waar zorg- en onderwijspersoneel met voorrang terecht kan.

Het kabinet heeft afgelopen week een motie naast zich neergelegd om medewerkers uit de kinderopvang voorrang te geven. Daarop besloot Brancheorganisatie Kinderopvang ook zelf tests aan te gaan bieden aan de ongeveer duizend aangesloten organisaties. Woordvoerder René Loman: "Grotere bedrijven (zoals Ludens, red) wilden dat besluit niet afwachten en hebben zelf tests ingekocht, maar als brancheorganisatie moeten wij ook ingrijpen."

Onbegrijpelijk

Bij Ludens zijn in een week tijd veertig tests aangevraagd, daarmee verwacht het bedrijf 80 tot 125 dagen dat personeelsleden thuis moeten zitten heeft weten te besparen. Dat is nodig: in de kinderopvang is het alle hens aan dek met een groeiend tekort aan personeel. "Zoals de situatie nu is en zich verder dreigt te ontwikkelen met een stijgend percentage besmettingen, kan het niet anders dan dat het steeds vaker zal voorkomen dat er groepen tijdelijk gesloten moeten worden."
De kinderopvang heeft een belangrijke rol gespeeld in de eerste golf. Heel veel zorgmedewerkers konden aan het werk blijven omdat de opvang werd geregeld.
Gjalt Jellesma
"Onbegrijpelijk", zegt Van Thiel van Ludens dan ook over het kabinetsbesluit om de kinderopvang geen voorrang te geven bij tests. Daar sluit de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) zich aan. Gjalt Jellesma van BOinK zegt dat de kinderopvang een "multiplier" is. "Als de kinderopvang uitvalt, dan moeten ouders thuisblijven werken. Daar zitten dan ook weer leraren tussen waardoor ouders van schoolgaande kinderen ook weer thuis moeten blijven, zo vermenigvuldigt zich dat." Erg raar, noemt hij het besluit dan ook. "De kinderopvang heeft een belangrijke rol gespeeld in de eerste golf. Heel veel zorgmedewerkers konden aan het werk blijven omdat de opvang werd geregeld."
Dat de kinderopvang geen voorrang krijgt en leraren wel, heeft volgens minister De Jonge te maken met het vrijwillige karakter van de kinderopvang in vergelijking met de leerplicht op scholen. Ook na aanzwellende kritiek blijft het ministerie van Volksgezondheid bij de keuze. Een woordvoerder zegt: "Als je voorrang geeft dan zullen er altijd groepen zijn die vinden dat ze daar ook onder zouden moeten vallen. En als we daaraan beginnen is er geen sprake meer van voorrang."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.