RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Diakonessenhuis: 'Het coronavirus heeft ons overvallen'


UTRECHT - "We willen ook voor de andere patiŽnten blijven zorgen." Dat is de belangrijkste conclusie die het Diakonessenhuis trekt na een uitgebreide evaluatie van de eerste coronagolf. Nu de tweede golf zich lijkt aan te dienen, zegt het Utrechtse ziekenhuis beter voorbereid te zijn op een toestroom van coronapatiŽnten dan eerder dit jaar. "Het heeft ons wel overvallen", bekent John Taks, voorzitter van de Raad van Bestuur.

Hoofd van de crisisorganisatie John Taks: "We willen ook voor de andere patiŽnten blijven zorgen."


"Als ik eerlijk ben, waren we hier niet op voorbereid", concludeert Taks. Hij doelt op de snelheid waarmee het ziekenhuis in maart volstroomde met patiŽnten, die in rap tempo verslechterden. Het ziekenhuispersoneel traint regelmatig voor crisissituaties en oefende eerder zelfs wat te doen bij een virusuitbraak in de regio.

We zien nogal wat patiŽnten waarbij we achteraf constateren dat ze al langer kanker hadden."
John Taks, voorzitter Raad van Bestuur

"Maar corona was echt anders", zegt Taks terugkijkend, "het personeel moest hollen om de enorme toeloop van coronapatiŽnten op te vangen." Artsen moesten in korte tijd ervaring opdoen met een nog onbekend virus, een tekort aan beschermingsmiddelen dreigde en de reguliere zorg werd grotendeels afgeschaald. De vestiging in Zeist werd zelfs tijdelijk gesloten.

Aparte corona-afdeling
Het Diakonessenhuis wil dat in de toekomst voorkomen. "We zien nogal wat patiŽnten waarbij we achteraf constateren dat ze al langer kanker hadden, al langer met vaatproblemen rondliepen of toch een herseninfarct hebben doorgemaakt. We hadden eerder iets voor die mensen moeten doen", zegt Taks.

Het ziekenhuis gaat bij oplopende opnamen daarom sneller over tot een 'cohortenverdeling', waarbij coronapatiŽnten bij elkaar liggen. Ze worden verzorgd door een vast team, dat zich dan maar ťťn keer per ronde in beschermende kleding moet hijsen. Dat scheelt tijd, werkdruk ťn materiaal. Bovendien verkleint het de kans op besmettingen binnen het ziekenhuis.

Sommige patiŽnten zaten lange tijd in isolatie en zagen soms wekenlang hun naasten niet of alleen op afstand."
John Taks, voorzitter Raad van Bestuur

Tegelijkertijd verlopen veel afspraken tegenwoordig digitaal. Zo'n 25 procent van de gesprekken met patiŽnten gebeurt telefonisch of via beeldbellen. Daardoor kunnen meer patiŽnten geholpen worden. "PatiŽnten hebben veel uitstelgedrag vertoond, bleven doorlopen met vage klachten. We willen samen met hen en met huisartsen kijken wie we nu echt moeten zien", aldus Taks.

Emoties van patiŽnten
Met de kennis van nu, had Taks liever eerder informatie over de besmettelijkheid van het virus uit China gehaald en met andere ziekenhuizen gedeeld. "Dat hadden we misschien in januari al moeten doen. Dan hadden we ons beter kunnen voorbereiden, eerder scholing geregeld en sneller beschermingsmiddelen ingekocht. Het heeft ons nu wel overvallen."

Een belangrijke les noemt Taks verder het oog hebben voor de emoties van patiŽnten, hun familie en zorgmedewerkers. Hij vertelt: "Sommige patiŽnten zaten lange tijd in isolatie en zagen soms wekenlang hun naasten niet of alleen op afstand. Dat brengt voor iedereen emoties met zich mee." Het begeleiden van de patiŽnten kwam terecht op de schouders van zorgmedewerkers.

We zijn klaar voor een tweede golf. We zitten er niet op te wachten, maar we zijn er klaar voor."
John Taks, voorzitter Raad van Bestuur

Gemotiveerd personeel
Hun motivatie heeft het ziekenhuis uiteindelijk door de eerste golf gesleept, meent Taks. "De mensen in de zorg hebben een intrinsieke motivatie om heel hard te werken. Ik moet eerder mensen naar huis sturen en zeggen 'doe eens rustig aan', dan dat ik mensen terug moet vragen." Volgens Taks gaat het met de meeste medewerkers overigens 'wel weer erg goed'.

Hij verwacht bij een volgende coronagolf minder drukte op de intensive care. Enerzijds, doordat medicijnen bepaalde symptomen van corona kunnen bestrijden en ernstig zieke patiŽnten zo minder lang op de intensive care liggen. Anderzijds, omdat meer oudere mensen niet meer op de intensive care behandeld wŪllen worden.

Tweede golf
Nu de reguliere zorg bovendien grotendeels is ingehaald, er voldoende beschermingsmiddelen zijn en de behandeling van coronapatiŽnten is verbeterd, durft Taks te zeggen: "We zijn klaar voor een tweede golf. We zitten er niet op te wachten en hopen voor iedereen dat het bij kleine golfjes blijft, maar op het moment dat de inwoners van Utrecht ons nodig hebben, zijn we er klaar voor."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -