UMC Utrecht-arts over Instagram-actie BN'ers: 'Onverantwoord, lekker egoïstisch en zo dom'

Rapper Bizzey uit Amersfoort doet mee aan de Instagram-actie tegen de coronamaatregelen.
Rapper Bizzey uit Amersfoort doet mee aan de Instagram-actie tegen de coronamaatregelen. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Onverantwoord, lekker egoïstisch en zo dom. Zo noemt arts en microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht de Instagram-actie van een aantal BN'ers met de hashtag #ikdoenietmeermee. Volgens Bonten, die ook lid is van het Outbreak Management Team dat de overheid adviseert over corona, gaan de influencers voorbij aan het feit dat het coronavirus nog steeds rondgaat en slachtoffers maakt.
Zangeres Famke Louise, zanger Thomas Berge, DJ Mental Theo en rapper Bizzey uit Amersfoort. Zomaar een paar bekende namen die mee doen aan de actie die veel teweegbrengt. Volgens de Amersfoortse zanger is dat juist belangrijk. Hij vindt dat de maatregelen aan alle kanten rammelen en wil daarom een discussie op gang brengen.
"Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie. Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de 1,5 meter?", aldus Bizzey op Instagram, waar hij 418.000 volgens heeft.
En vooral dat gegeven is iets wat Bonten zorgen baart, de grote groep volgers die Bizzey kan bereiken met zijn boodschap. "Het zijn jongeren die niet tot de risicogroep behoren. Maar ze gaan wel voorbij aan het feit dat het bij ouderen terecht kan komen en dat zo hun ouders en grootouders ook besmet kunnen raken. Het is een gewoon een slechte zaak."

Social Media

Na de oproep van de BN'ers die gisteravond werd geplaatst, barstte er een verhitte discussie los op Twitter en Instagram. Veel mensen en andere bekende Nederlanders waren boos en verontwaardigd.
Vooral cabaretier Claudia de Breij wond zich op. "Je zult mij niet neerbuigend horen over deze artiesten, ik ben dol op bijvoorbeeld Bizzey. En ik vind de vragen ook niet allemaal onterecht. Maar de conclusie #ikdoenietmeermee vind ik zo egoïstisch en lui", aldus de Utrechtse.
Marc Bonten heeft zich ook uitgelaten op Twitter maar daar is de microbioloog op een gegeven moment mee gestopt: "Ik scroll over Twitter en dan vraag ik me echt af: hoe dom kun je zijn? Ik ben op een gegeven moment maar gestopt, want de toongeving werd zo giftig."

Andere mening

Binnen de zorg zijn er ook mensen die de mening van Bonten niet delen. Niet iedereen durft voor die mening uit te komen, maar daar heeft zorgmedewerker Jeroen Nieuwolt geen moeite mee.
"Ik ben het zat, ik denk dat we ons heel erg vergist hebben toen we nog niet goed wisten hoe gevaarlijk het virus was. Het blijft een kleine doelgroep die erdoor getroffen wordt", aldus de Utrechter.
In zijn werk maakt hij dagelijks mee hoe de coronamaatregelen er in hakken bij cliënten. "De lockdown heeft echt grote gevolgen gehad voor mensen met een depressie of kleine sociale cirkel in de GGZ. Het is jammer dat ze de actie zo genoemd hebben, maar ik denk dat de tijd rijp is dat we het normale leven weer oppakken."

Corona niet gestopt

En dat is juist iets wat NU'91 uit Nieuwegein, een vakbond van ruim 40.000 verzorgenden en verpleegkundigen, totaal niet ziet gebeuren. Woordvoerder Michel van Erp zegt dat het vandaag weer alle hens aan dek was op zo'n warme dag. Hij noemt de actie van de BN'ers dan ook "schandalig en onverantwoord".
"Deze actie valt absoluut heel fout en is echt een klap in het gezicht voor mensen die zich dag in dag uit inzetten om het virus te bestrijden. We hebben de hulp van de hele samenleving nodig, want het virus wordt niet minder", concludeert Van Erp. "Als deze BN'ers zorg nodig hebben, kan een verpleegkundige ook niet zeggen: ik doe even niet mee."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.