Woningbouwplannen op bedrijventerrein stellen Baarnse raad voor dilemma

© Ontwikkelaar Domus
BAARN - De gemeenteraad van Baarn staat voor een moeilijke keuze. De raadsleden krijgen de kans om de weg vrij te maken voor de bouw van ruim honderd sociale woningen. Daar is in Baarn veel behoefte aan, maar die woningen komen dan wel op een bedrijventerrein. Dat is vragen om problemen, vrezen ondernemers in het dorp.
De 110 sociale huur- en koopwoningen zijn gepland aan de Tolweg op bedrijventerrein De Drie Eiken. Dat is één van de laatste locaties in Baarn waar nog plek is voor een flink aantal woningen. Toch is het geen makkelijke keuze voor de raadsleden, het merendeel van de ondernemers in Baarn is tegen de woningbouwplannen.

Ondernemers

De ondernemers begrijpen dat er behoefte is aan nieuwe woningen, maar willen niet dat dit ten koste gaat van bedrijventerrein. "Wij moeten koesteren wat we nu hebben", sprak de voorzitter van ondernemersvereniging CBB, Ronald Zanoli. "Het is van groot belang dat ondernemend Baarn ook in Baarn gevestigd kan blijven en dat nieuwe ondernemingen hier kunnen starten en dat bestaande bedrijven kunnen uitbreiden."
Komen er wel of geen huizen op het bedrijventerrein in Baarn?
Daarnaast vrezen veel ondernemers dat toekomstige bewoners overlast zullen ervaren van het bedrijventerrein. "Het is hier een komen en gaan van auto's en vrachtwagens", legt Christel Lettenmeijer uit. Zij en haar man Ronald runnen al tientallen jaren een autobedrijf in Baarn. Ze verzetten zich tegen de komst van woningen, die recht tegenover hun zaak zouden komen.
"We zijn ooit begonnen in het centrum van Baarn", legt Christel uit. "Daar moesten we weg omdat mensen last van ons hadden. Denk aan parkeerproblemen, stank- en geluidsoverlast." Zo kwamen Christel en Ronald met hun zaak op bedrijventerrein De Drie Eiken, waar ze heel tevreden zijn. "En nu zien we de woonwijk op ons afkomen. Ik ben bang dat de geschiedenis zich zal herhalen."

Woningzoekende

Toch is er in Baarn veel behoefte aan woningen. De gemeente wil voor 2030 duizend nieuwe huizen bouwen, maar de ruimte daarvoor is schaars. Zeker het realiseren van sociale woningen is daardoor lastig. "De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is acht jaar in Baarn", vertelt de directeur van woningbouwvereniging Eemland Wonen, François Claessens. Hij is daarom erg blij met de plannen voor de Tolweg.
Ook woningzoekende Gerben de Radder denkt dat er huizen moeten komen op het bedrijventerrein. "Ik ben nu 35 jaar en ik wil graag iets voor mezelf, zodat ik iets kan opbouwen in Baarn." Gerben is inmiddels al drie jaar op zoek naar een woning. "Ik woon nu anti-kraak en dat brengt veel onzekerheid met zich mee."

Overlast

Gerben denkt dat de toekomstige bewoners de eventuele overlast op de koop toenemen. "Ze weten waar ze aan beginnen." En daar is de 21-jarige Luc Dijk het mee eens. Ook hij is op zoek naar een betaalbare woning in het dorp, maar dat wil nog niet lukken. "Ik sta vanaf mijn 18e ingeschreven, maar heb nog niet één keer een woning mogen bezichtigen."
Ook Luc heeft interesse in de toekomstige woningen op het bedrijventerrein. Hij denkt dat omliggende bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over klachten van bewoners. "Dat is een voorwaarde van wonen op een bedrijventerrein", legt hij uit. "Ze weten waar ze gaan wonen en daar moeten ze rekening mee houden."
De gemeenteraad zou vanavond over de plannen vergaderen, maar de projectontwikkelaar heeft de plannen ingetrokken zodat er nog verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Op het later moment komen de plannen opnieuw op de agenda.
Gerben de Radder zoekt al drie jaar naar een betaalbare woning in Baarn.
Gerben de Radder zoekt al drie jaar naar een betaalbare woning in Baarn. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.