OM: drugslab Eemnes produceerde zeker 2500 kilo crystal meth in vijf maanden tijd

EEMNES - Het drugslab dat in februari werd ontdekt in twee schuren in Eemnes, produceerde in vijf maanden tijd zeker 2500 kilo van de zeer verslavende harddrug crystal meth. Dat maakte het Openbaar Ministerie vanochtend bekend in de eerste inleidende zitting tegen twee verdachten, die afgelopen zomer werden aangehouden.
Een van de verdachten is de 58-jarige oud-Amersfoorter André N., die de voormalige boerderij met schuren aan de Te Veenweg in Eemnes huurde. De andere verdachte, Patrick de R. uit Zwartewaal, is eerder met politie en justitie in aanraking geweest. Van hem zijn dna-sporen in de woning gevonden en zijn auto stond er.
Onderverhuurd
Het OM verdenkt André N. van betrokkenheid bij de productie en verkoop van ruim 2500 kilo methamfetamine, tussen 15 september vorig jaar en 16 februari, toen zwaarbewapende agenten een inval deden op zijn terrein. In twee schuren was een drugslab gevestigd. Bij de inval zou een Mexicaan op heterdaad zijn betrapt.
N. houdt vol dat hij onschuldig is. Op het terrein wilde hij tipi's neerzetten en een holistisch centrum beginnen, maar hij kreeg van de gemeente geen toestemming. Om de kosten te dekken besloot hij de schuren daarom vanaf oktober 2019 onder te verhuren. Volgens zijn advocaat is het een groot perceel met twee verschillende ingangen en kon N. vanuit de woning niet zien wat er in de schuren gebeurde. Vanaf december zou hij ook het woonhuis hebben onderverhuurd.

Bewijzen
Volgens de officier van justitie is N. ook nog in de buurt geweest, nadat hij het huis had onderverhuurd. Zijn telefoonsignaal zou daar zijn opgepikt. Bij de politie-inval in het woonhuis zouden verder papieren van hem zijn gevonden en een geboortekaartje van een van zijn kinderen. Daarnaast wordt nog onderzocht of N. iets te maken heeft gehad met een drugslab dat eind vorig jaar in het Gelderse Asch werd ontmanteld. De auto van N. zou daar zijn gesignaleerd.
Medeverdachte Patrick de R. zegt ook onschuldig te zijn. Hij heeft weliswaar een strafblad, maar is volgens zijn advocaat nooit eerdere veroordeeld voor drugszaken. Van hem is dna gevonden op een koffiekopje en een tandenborstel in het woonhuis. Zijn auto stond er en daarin hing volgens het OM een chemische geur. Ook was hij volgens het OM aanwezig toen apparatuur voor het lab werd afgeleverd. Het terrein werd bovendien beveiligd met camera's en bewakingsbeelden konden vanuit het huis worden bekeken.
EncroChat
Ook in deze zaak lijkt het hacken van de server van berichtendienst EncroChat een belangrijke rol te spelen. Criminelen gebruikten deze dienst om via cryptotelefoons versleutelde berichten te sturen, maar de politie wist miljoenen van deze berichten ongemerkt te onderscheppen. Volgens het OM wordt onderzocht of hierin ook nog meer bewijs in deze zaak te vinden is. Ook is het sporenonderzoek nog niet klaar.
Ondanks de ernstige verdenkingen, besliste de rechtbank vandaag dat de twee verdachten het proces in vrijheid mogen afwachten. Om de kans op herhaling te beperken moeten ze zich melden bij de reclassering en ten allen tijde bereikbaar zijn. Andre N. moet daarnaast meewerken aan schuldhulpverlening. De volgende zitting is de zaak is eind dit jaar.