Bizzey verwijdert #ikdoenietmeermee-video van Instagram

© ANP
AMERSFOORT - De Amersfoortse hip hop-artiest Bizzey heeft zijn controversiële #ikdoenietmeermee-filmpje van Instagram verwijderd. In de video liet hij weten niet meer mee te doen met de corona-aanpak van de overheid. Of het weghalen van het filmpje betekent dat hij van gedachten is veranderd, blijft de vraag: zijn impresariaat Top Billin' neemt de telefoon niet op.
Maandagavond plaatsten artiesten als zangeres Famke Louise, zanger Thomas Berge, dj Mental Theo en rapper Bizzey uit Amersfoort een video op hun Instagram waarin zij kritisch waren over de coronamaatregelen. Ze eindigden allemaal hun boodschap met de mededeling: ik doe niet meer mee.
De actie viel bij veel mensen slecht. Onder hen ook arts en microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht die het onverantwoord, egoïstisch en dom noemde, vooral omdat de artiesten veel jonge volgers hebben. Bonten: "Het zijn jongeren die niet tot de risicogroep behoren. Maar ze gaan wel voorbij aan het feit dat het bij ouderen terecht kan komen en dat zo hun ouders en grootouders ook besmet kunnen raken. Het is een gewoon een slechte zaak."
Na de ophef zette hip hop-artiest Bizzey eerder al een bericht onder zijn originele video om zijn kritiek te nuanceren. Dat herhaalde hij later tijdens een interview met 538-dj Barend van Deelen. De keuze om Van Deelen te bellen, was niet toevallig: de dj deed bijna ook mee aan de actie. "Ik heb zelf ook zo'n filmpje opgenomen maar heb me daar op het laatste moment uit teruggetrokken om meerdere redenen."

Vragen

Bizzey liet op Radio 538 weten dat hij slechts vragen wilde stellen over onder meer de betrouwbaarheid van de PCR-tests die gebruikt worden om corona aan te tonen (voor de volledigheid: deze worden al tientallen jaren gebruikt in de wetenschap).
Ook beklaagde Bizzey zich erover dat er bij de persconferenties van premier Rutte en minister De Jonge niet de juiste vragen werden gesteld. Van Deelen vond dat ook: "Ik ben én geen wetenschapper én geen viroloog én geen politicus maar ook wat jij zegt: ik heb ogen en zo links en rechts mijn vragen."

Clubs

Bizzey ontkende een financieel motief te hebben. "Ik heb zoveel vragen dat het bijna lijkt alsof er een machtsspel wordt gespeeld en dat is niet de toekomst die ik voor mijn kind wil. En ik denk dat ik er heel bewust mee bezig ben uit de ogen van een vader en niet uit de ogen van een artiest die geen boekingen heeft."
De Amersfoorter vindt overigens wel dat de clubs waar hij optreedt met nummers als 'Traag' weer open kunnen. "Het is echt niet zo dat als ik morgen geen antwoord krijg ik weer mijn moeder ga knuffelen want die zit in de risicogroep. Maar ik weet ook dat mijn moeder niet om drie uur 's nachts in een club rondloopt en als ze dat wel doet, is dat een bewuste keuze van haar die ze ook mag maken. Dus ik vind: de clubs kunnen openen."
Woensdag meldde het RIVM dat het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2357 vergeleken met dinsdag: een nieuw dagrecord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.