Tweede coronagolf begonnen; spreiding ziekenhuispatiënten gebeurt vanuit Zeist

Een leeg intensive care-bed.
Een leeg intensive care-bed. © RTV Utrecht
ZEIST - Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is vandaag weer van start gegaan. Dit keer in Zeist. Het centrum zorgt ervoor dat coronapatiënten die zijn opgenomen in de ziekenhuizen worden verspreid over de ziekenhuizen in het land, zodat de reguliere zorg door kan gaan en niet afgeschaald hoeft te worden. Dat gebeurde wel tijdens de eerste coronagolf.
Tijdens een briefing van RIVM-directeur Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer gisteren bleek dat de tweede coronagolf in Nederland is begonnen. Afgelopen week werden er 13.471 coronabesmettingen geconstateerd. De week ervoor waren er 8265 nieuwe gevallen, dus het aantal steeg met meer dan de helft.

Kantelpunt

Volgens Van Dissel bevindt Nederland zich op een kantelpunt in de coronacrisis. Dat wordt niet alleen duidelijk door het oplopende aantal besmettingen, maar ook het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen in de ziekenhuizen. Op dit moment zijn dat er 452. Het overgrote deel ligt op verpleegafdelingen, maar ook het aantal opnames op de intensive care stijgt. Die stijging gaat nu nog minder hard dan in maart, maar Van Dissel ziet wel een duidelijke toename. Hij verwacht dan ook dat de stijging op de langere termijn om ingrijpen vraagt.
Naast coronapatiënten liggen op de ic's ook ruim 600 mensen met andere aandoeningen. Om ervoor te zorgen dat iedereen de zorg krijgt die nodig is, houdt het LCPS bij hoeveel bedden er in ziekenhuizen beschikbaar zijn voor coronapatiënten, zowel op de verpleegafdelingen als op de intensive cares. Ook houdt het centrum in de gaten hoeveel bedden op de intensive care bestemd zijn voor mensen met andere aandoeningen dan corona.

Overplaatsing

In de afgelopen dagen zijn al patiënten overgeplaatst. Tot nu toe gebeurt dat nog binnen de regio's en wordt een patiënt nog niet van de ene regio naar de andere gebracht. Dat gebeurde wel tijdens de eerste coronagolf. Toen werden mensen vanuit gebieden waar veel besmettingen waren, zoals Noord-Brabant, overgebracht naar ziekenhuizen waar nog ruimte was, zoals bijvoorbeeld in Groningen. Ook werden er coronapatiënten behandeld in ziekenhuizen in Duitsland.
Tijdens de eerste coronagolf was het LCPS gehuisvest in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Maar sinds vandaag is het gevestigd in Zeist in de Landelijke Meldkamer Samenwerking.
Vanuit Zeist werd al sinds maart een belangrijk deel van de coronacrisis gecoördineerd door het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C). Het LOT-C houdt zich onder meer bezig met het in kaart brengen van de beschikbare capaciteit in de gezondheidszorg. Ook de capaciteit op de ic's in Nederland wordt door het team bijgehouden. Met die informatie kan het LCPS de spreiding van de coronapatiënten bepalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.