RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse Keet (16) motiveert jongeren om te sporten: 'Er gaan steeds meer meiden skaten, dat is heel vet'

1/2
UTRECHT - Ze is pas 16 en al een skatelegende en nu probeert de Utrechtse Keet Oldenbeuving om ook andere meiden aan het skateboarden te krijgen. Met resultaat, want het worden er steeds meer: "De vrijheid van het skaten is geweldig. Je kunt alles doen wat je wilt, wanneer je het wilt!"

Van kleins af aan is Keet niet weg te slaan van haar skateboard. In 2015 verscheen er een documentaire, getiteld Skatekeet, over de toen 10-jarige Keet die met haar talent opviel in een door jongens gedomineerde skatewereld. Sindsdien loopt haar skatecarrière op rolletjes. Vorig jaar won ze een Europese titel en in 2021 hoopt ze mee te doen aan de Olympische Spelen in Tokio. "Ik train zes dagen per week, vier of vijf uur per dag", zegt Keet. Volgens de havo-leerling is dat goed te combineren met haar schoolwerk. "Ik krijg veel steun vanuit school om dit te doen."

'Skeetkate' wil meer mensen zien skaten


Met haar harde werk, enthousiasme en talent is Keet een populaire verschijning op de skatebaan. Ze laat zien dat skaten leuk is voor iedereen. "Als ik kijk naar bijvoorbeeld trainingen zijn er steeds meer meiden. Dat vind ik natuurlijk hartstikke tof! Waarom zouden we het niet kunnen?"

Naar buiten
Keet is dus een prima ambassadeur van de Nationale Sportweek. Ze wil andere jongeren enthousiast krijgen om lekker buiten te gaan sporten. "Ik denk dat dat juist nu nodig is in coronatijd. Bewegen is goed voor je lichaam en je hoofd. Hop, lekker naar buiten!"

Keet's vader Hanno is apetrots op zijn dochter. "Het belangrijkste vind ik dat ze plezier heeft in wat ze doet." Hij ziet het positieve effect dat ze heeft op jongeren. "Wij waren als kinderen vroeger altijd buiten. Voor deze generatie is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ze zitten veel binnen te gamen. Keet spoort ze aan om de deur uit te gaan." Voor skaters in de dop heeft Keet ook nog wel een gouden tip: "Gewoon doen. Vallen ga je toch wel. Als je weer opstaat en doorgaat, kom je er vanzelf."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -