Utrechtse coronatests mogelijk naar Abu Dhabi, privacywaakhond wil uitleg

© RTV Utrecht
WOERDEN/UTRECHT - De GGD gaat Nederlandse coronatests laten uitvoeren door een laboratorium in Abu Dhabi bij een zusterlab van het Utrechtse Saltro. Volgens een interne mail van Saltro, in handen van NOS, zouden de eerste tests vandaag al naar Abu Dhabi gaan, die zouden afkomst zijn van de teststraat in Woerden. In een reactie ontkent Saltro dat er al materiaal onderweg is.
De Autoriteit Persoonsgegevens wil wel uitleg van Saltro en het ministerie van Volksgezondheid over de actie. De privacywaakhond wil weten hoe het zit met de bescherming van de persoonsgegevens van de geteste mensen. Saltro doet voor de GGD in de regio Utrecht de analyse van de coronatests.
De deal tussen Saltro, het ministerie van Volksgezondheid en Saltro is nog niet helemaal rond. Maar de luchtbrug van 5000 kilometer om de wattenstokjes met genetisch materiaal in Abu Dhabi te krijgen is al rond. Het duurt zo'n zes uur om het testmateriaal van Schiphol in het emiraat te krijgen.
De NOS heeft een interne mail van Saltro waaruit blijkt dat de eerste zending vandaag al wordt verstuurd. In de mail staat ook dat de zending kan worden uitgebreid met materiaal uit andere teststraten als dat nodig blijkt te zijn.
Het ministerie is op zoek naar alternatieve testlocaties omdat laboratoria in Nederland niet genoeg testcapaciteit hebben. Dagelijks kunnen 10.000 mensen geen coronatest krijgen. De GGD verwacht dat dit probleem in oktober wordt opgelost.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.