RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rechtszaak zeilbootmoord: verdachte kan zoektermen 'blauwe plek' en 'gevallen' niet herinneren


UTRECHT - De 65-jarige Peter P., verdacht van het doden van zijn vrouw op een zeiljacht bij de kust van Colombia, heeft vandaag ten overstaan van de rechtbank in Utrecht zijn ontkennende verklaring herhaald. Hij blijft erbij dat hij en zijn echtgenote zijn overvallen. P. wordt uitvoerig bevraagd door de rechtbank, onder meer over zoektermen op zijn computer.

P. zei vanmorgen veel spijt te hebben dat hij in Colombia heeft verklaard dat 'piraten' achter de roof zaten, omdat hij destijds kreeg tegengeworpen dat daar helemaal geen piraten waren. Hij kon op dat moment in het Spaans geen ander woord vinden, verklaarde hij vanmorgen op de zitting.

P. is een voormalig dierenarts uit Heino, die nu woonachtig is in Utrecht. Met zijn vrouw maakte hij in 2015 een wereldreis met een zeilboot, de Lazy Duck. De twee deden daarvan uitgebreid verslag op reisblog dat nog altijd online staat. Op 19 september 2015 lag het jacht afgemeerd in een baai bij het Colombiaanse eiland Isla Grande. Volgens P. zijn hij en zijn vrouw daar overvallen. Zijn partner zou die overval niet hebben overleefd.

 De Lazy Duck. De Lazy Duck. | Foto: blog.lazyduck.nl

Verloop van de avond
Op verzoek van de rechtbank zette P. nogmaals uiteen hoe de bewuste avond is verlopen. De avond begon vredig met een spelletje en drankjes. Rond zes uur zat P. naar eigen zeggen op de wc van het jacht toen hij zijn vrouw plotseling hoorde schreeuwen. Vervolgens is hij in de toiletruimte bedreigd, geslagen en bijna gewurgd door twee gemaskerde mannen. De mannen vroegen om computers en geld en bonden hem vast.

Volgens P. heeft hij gezegd dat ze konden pakken wat ze wilden. Toen de rovers waren vertrokken, heeft hij zichzelf kunnen bevrijden. Zijn vrouw, de 54-jarige Durdana Bruijn, lag dood in de kajuit, met een handdoek om haar hoofd. Hij zei niet meer te weten of hij buiten bewustzijn is geweest.

Volgens P. heeft het volgens lang geduurd voordat hij effectief alarm kon slaan. De Colombiaanse kustwacht kon zijn boot eerst niet vinden. Pas uren daarna kwam de politie aan boord. Met drie agenten aan boord is P. naar Carthagena gevaren. De Colombiaanse en later ook de Nederlandse politie zijn vervolgens een onderzoek begonnen.

Kritische vragen rechtbank
De rechtbank had een reeks kritische vragen over P.'s verklaringen, onder meer over de verwondingen die hij tijdens de overval zegt te hebben opgelopen. Ook zou er een ruzie zijn gehoord op de boot en kwamen er vragen over de navigatie die uitstond. Daarnaast had de rechtbank vragen over de zoektermen 'blauwe plek en 'gevallen' die een paar dagen voor de dood van zijn vrouw op P.'s computer zijn gevonden. Hij kon het zich niet herinneren. "Geen flauw idee", aldus P.

De Nederlandse justitie heeft de vervolging van P. overgenomen van de Colombiaanse autoriteiten. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van doodslag. Voor een vooropgezet plan zijn vrouw te doden zijn geen harde aanwijzingen. De aanklacht moord liet justitie vorig jaar daarom vallen.

Omdat de belangstelling voor het proces groot is en de ruimte - mede door coronamaatregelen - in het gerechtsgebouw beperkt, is de zaak via een livestream te volgen. De rechtbank besloot hier ook toe omdat P. meewerkt aan een documentaire.

De rechtbank zou aanvankelijk dinsdag met het proces beginnen. Een coronatest van een van de betrokken rechters maandag gooide roet in het eten. De uitslag daarvan moest worden afgewacht.

De zitting begint vandaag om 09.00 uur.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -